Gospodarstvo eurozone porast će samo za 0,7 posto: Hrvatska iznad prosjeka

Pixabay.com
Gospodarstvo, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Na gospodarstvo eurozone negativno će u ovoj godini utjecati manja ulaganja i oslabljena konkurentnost na inozemnim tržištima u uvjetima povišenih cijena energije, a u Hrvatskoj tempo rasta trebao bi biti znatno iznad prosjeka, pokazale su najnovije prognoze Svjetske banke (SB).

U 2024. hrvatsko gospodarstvo će po novoj prognozi Svjetske banke porasti za tri posto, što je u odnosu na prognozu iz siječnja više za 0,3 postotna boda. Tempo rasta bit će uglavnom u skladu s prošlom godinom kada je aktivnost po novim procjenama uvećana za 3,1 posto, čak 0,6 postotnih bodova više no što su pokazivale prognoze na početku godine.

U 2025. godini aktivnost bi trebala blago usporiti, uz procijenjenu stopu rasta od 2,8 posto, nižu za 0,2 postotna boda no što je Svjetska banka očekivala početkom godine. Prva procjena za 2026. godinu pokazuje stabilan rast, po stopi od 2,7 posto.

U skupini zemalja EU-a u regiji Europe i središnje Azije najsnažnije bi ove godine, po procjenama banke, trebalo porasti rumunjsko gospodarstvo, za 3,3 posto. Poljska bi trebala biti izjednačena s Hrvatskom, dok bi Bugarska trebala bilježiti nešto slabiji rast, po stopi od 2,1 posto.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi pak ove godine porasti za samo 0,7 posto, izračunali su u SB-u, potvrdivši procjenu iz siječnja. Lani je aktivnost u eurozoni naglo usporila, uz procijenjenu stopu rasta od samo 0,5 posto, zbog strogih uvjeta kreditiranja, slabašnog izvoza i povišenih cijena energije.

Gospodarstvo se u međuvremenu stabiliziralo, uz značajne razlike među sektorima i zemljama članicama. Aktivnost u uslužnom sektoru signalizira naznake poboljšanja na početku godine dok je aktivnost u industriji bila neočekivano slaba, posebno u Njemačkoj.

Pixabay.com
Gospodarstvo, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Aktivnost će u ovoj godini u takvim uvjetima biti tek neznatno bolja budući da će se osobna potrošnja poboljšati zbog oporavka realnih dohodaka dok će tempo ulaganja i izvoza i dalje biti slab.

U 2025. rast bi trebao ubrzati na 1,4 posto, procjenjuju u SB-u, snizivši dosadašnju procjenu za 0,2 postotna boda. Izvoz bi se trebao oporaviti a ulaganja porasti, potaknuta sniženim kamatnim stopama i novcem iz EU fondova.

Gotovo isti tempo rasta Svjetska banka očekuje i u 2026., procijenivši da bi reforme iz plana NextGenerationEU trebale početi donositi rezultate, ali će rast u nekim velikim članicama eurozone kratkoročno usporiti fiskalna politika.

Svjetsko gospodarstvo stabilno u 2024.

Globalno gospodarstvo stabilizirat će se u 2024. prvi puta u tri godine, ali uz stopu rasta od samo 2,6 posto, izračunali su u SB-u, podigavši procjenu iz siječnja za 0,2 postotna boda, prenosi Hina. U 2025. i 2026. predviđaju sličnu dinamiku rasta, po stopi od 2,7 posto. Brojke ipak pokazuju da će u razdoblju od 2024. do 2026. zemlje koje zajedno čine više od 80 posto svjetske populacije i globalnog BDP-a i dalje rasti sporije nego u deset godina prije Covida-19 kada je aktivnost u prosjeku rasla za 3,1 posto, napominju u Svjetskoj banci.

Globalna inflacija trebala bi se blago smanjiti, na 3,5 posto u 2024. i na 2,9 posto u 2025., no rast cijena usporit će blaže no što su u SB-u očekivali prije samo šest mjeseci. Gospodarstva u razvoju trebala bi u ovoj i idućoj godini porasti u prosjeku za četiri posto, nešto snažnije nego u 2023. Razvijena gospodarstva porast će pak u ovoj godini za 1,5 posto, a u idućoj godini tempo rasta trebao bi tek neznatno ubrzati, na 1,7 posto.

Gospodarstvo SAD-a trebalo bi u ovoj godini porasti za 2,5 posto, procjenjuje Svjetska banka, podigavši procjenu iz siječnja za 0,9 postotnih bodova. U 2025. rast bi trebao usporiti na 1,8 posto. Kinesko gospodarstvo trebalo bi pak ove godine blago usporiti, uz procijenjenu stopu rasta od 4,8 posto. U 2025. rast bi trebao usporiti na 4,2 posto. I rusko gospodarstvo porast će u ovoj godini sporije nego lani, po stopi od 2,9 posto, nakon rasta od 3,6 posto u 2023., a u 2025. aktivnost bi trebala usporiti na 1,4 posto.

15 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari