Globalni prelazak na obnovljive izvore energije usporio unatoč rekordnim ulaganjima

Pixabay.com
OIE, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Globalni prelazak na obnovljive izvore energije usporio je u prošloj godini usred visokih kamatnih stopa, problema s opskrbnim lancem te regulatornih i političkih neizvjesnosti nakon energetske krize, stoji u novom izvješću “think tanka” za obnovljivu energiju REN21.

Prošle godine, piše portal Oilprice, svjetski dodaci kapacitetima obnovljive energije porasli su za procijenjenih 36 posto na 473 gigavata (GW), što predstavlja novi rekord.

Međutim, do kraja 2023. godine samo je 13 zemalja u svijetu provelo politike obnovljive energije u svim sektorima krajnje upotrebe – zgradarstvu, industriji, prometu i poljoprivredi, upozorava se u izvješću.

“Trenutačno riskiramo da se taj napredak dodatno uspori, jer viši kapitalni troškovi i rastuća inflacija zaustavljaju razvoj projekata.

Nakon energetske krize 2022. godine, neke su zemlje ubrzale prijelaz na obnovljive izvore energije, ali druge su se “odlučile prihvatiti fosilna goriva za osiguranje opskrbe energijom”.

Globalna ulaganja u infrastrukturu prirodnog plina i ugljena i dalje su značajna, ali mnoge države dale su prednost kratkoročnom gospodarskom rastu u odnosu na dugoročnu energetsku tranziciju.

Ranije ove godine, REN21 upozorio je da unatoč rekordnim ulaganjima u obnovljive izvore energije, trenutna sredstva za korištenje čiste energije nisu dovoljna da bi svijet dosegao 1,5 stupnjeva Celzijusa dogovorenih Pariškom sporazumom.

“Ta ulaganja lani su dosegnula čak 574 milijarde eura, svijet je još uvijek daleko od onoga što je potrebno za postizanje klimatskih i održivih razvojnih ciljeva”, napomenula je izvršna direktorica REN21 Rana Adib.

5 Odgovora

  1. Pa naravno da je cjelokupni proces usporen, ne može istim tempom u svim fazama od kojih svaka faza ima svoja posebna pravila i metode implementacije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari