Geopolitička situacija na Bliskom istoku zadržala cijene nafte na istim razinama

pixabay.com
Tanker za naftu, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte su se neznatno povećale tijekom jutrošnjeg trgovanja jer je tržište i dalje zabrinuto zbog potražnje ove godine i zbog znakova da bi se mogao izbjeći širi sukob u ključnoj proizvodnoj regiji Bliskog istoka.

Fjučersi nafte Brent porasli su 29 centi, ili 0,3 posto, na 87,58 dolara po barelu, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte porasle za 20 centi, ili 0,2 posto, na 82,89 dolara po barelu.

Dvije referentne vrijednosti, prenosi Reuters, pale su tri posto u prethodnoj sesiji zbog znakova da je potražnja za gorivom ove godine niža od očekivane usred slabog gospodarskog rasta u Kini ali i zbog porasta zaliha nafte u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču sirove nafte.

Analitičari JP Morgana su u bilješci istaknuli da je svjetska potrošnja nafte do sada u travnju bila 200.000 barela dnevno ispod predviđanja, u prosjeku 101 milijun barela po danu. Od početka godine potražnja je porasla za 1,7 milijuna barela po danu, što je pad od prognoziranih dva milijuna barela po danu iz studenog.

U isto vrijeme, ulagači odbacuju mogućnost da će Izrael snažno uzvratiti na iranski napad raketama i bespilotnim letjelicama 13. travnja, koji je potaknut izraelskim navodnim ubojstvom iranskih vojnih čelnika u Siriji 1. travnja.

Iran je treći najveći proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), prema podacima Reutersa, a smirivanje tenzija s Izraelom smanjilo bi potencijal za poremećaje opskrbe na Bliskom istoku.

Brent se sada vratio na razine prije napada na iranski konzulat 1. travnja, što sugerira da je oslabio najnoviji nalet premije rizika zbog pojačanih izraelsko-iranskih napetosti”, rekla je Vandana Hari, osnivačica usluge analize tržišta nafte Vanda Insights.

Na cijene nafte, koje su praktički na istoj razini, utjecale su i rastuće zalihe sirove nafte u SAD-u. Zalihe nafte porasle su za 2,7 milijuna barela na 460 milijuna barela u tjednu koji je završio 12. travnja, priopćila je Uprava za energetske informacije, što je gotovo dvostruko više od očekivanja analitičara u anketi Reutersa za porast od 1,4 milijuna barela.

Zalihe benzina pale su za 1,2 milijuna barela u tjednu na 227,4 milijuna barela, dok su zalihe destilata, koje uključuju dizel i lož ulje, pale za 2,8 milijuna barela na 115 milijuna barela, u odnosu na očekivanja o padu od 300.000 barela, pokazuju podaci EIA.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari