G7 će raspravljati o trgovinskim rizicima nakon što je SAD nametnuo nove carine Kini

Hina/Epa
Skupina G7 o globalnoj trgovini nakon novih carina SAD-a prema Kini, Foto:Hina/Epa/Alessandro Di Marco

Skupina sedam najvećih svjetskih gospodarstava G7, koja će se sljedećeg tjedna sastati u Italiji, raspravljat će o riziku fragmentacije globalne trgovine nakon visokih carina koje je SAD uveo Kini, najavio je talijanski ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti.

Još jedna točka na dnevnom redu sastanka ministara financija G7, bit će kako iskoristiti zamrznutu imovinu zaplijenjenu Rusiji nakon što je započela rat u Ukrajini, najavio je Girogetti.

Naglasio je i da bi prijedlog SAD-a, da se sredstva koriste za izravno financiranje Ukrajine u ratu, prenosi Hina, mogao imati iznimno ozbiljne pravne implikacije, koje još treba razjasniti.

“Razmatrat ćemo fragmentaciju globalne trgovine s najnovijim potezima američke vlade koja je pokazala svoje karte s vrlo teškim mjerama protiv Kine. Svijet kakvog smo poznavali bliži se kraju””, rekao je Giorgetti, dodavši da je u tijeku trgovinski rat koji odražava geopolitičke napetosti i da Europa tek treba odrediti svoju ulogu u scenariju koji se razvija.

Američki predsjednik Joe Biden jučer je predstavio snažno povećanje carina na niz kineskih uvezenih proizvoda, uključujući električna vozila, baterije za električna vozila (EV), čipove za računala i medicinske proizvode, u izbornoj godini s ciljem pridobivanja glasača koji njegovim gospodarskim mjerama daju loše ocjene. 

Samit G7 održat će se 24. i 25. svibnja talijanskom gradu Stresi.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari