Finci dovršili drugo kvantno računalo: Vlada izdvojila 70 milijuna eura za razvoj ove tehnologije

Pixabay.com
Računalo, ilustracija Foto: Pixabay.com

Finska je 2020. godine najavila da planira ulagati u kvantna računala i da je izdvojila 20,7 milijuna eura za razvoj 50-qubitnog kvantnog računala u 2024. godini.

Danas se približila tom cilju jer su Finski tehnički istraživački centar VTT i europski lider u izgradnji kvantnih računala, IQM Quantum Computers, dovršili drugo finsko kvantno računalo od 20 qubita. Prvo kvantno računalo, od pet qubita, lansirano je 2021. godine.

“U Finskoj smo uvijek sami sebi postavljali izazove i pomicali svoje granice kako bismo uveli inovacije, zauzimajući svoje mjesto u međunarodnoj areni sa znanošću, tehnologijom i drugim industrijama. Postavili smo si vrlo ambiciozne ciljeve da u četiri godine izgradimo tri kvantna računala, oslanjajući se na našu domaću industriju. Naš prvi cilj bio je dovršiti 5-qubitno kvantno računalo, a sada smo dosegli naš drugi cilj, 20-qubitno kvantno računalo. Nadalje, razvoj 50-qubitnog je već u tijeku”, kaže Antti Vasara, predsjednik i glavni izvršni direktor VTT-a.

Vlada je najavila ukupni proračun od 70 milijuna eura za povećanje kvantnog računala na 300 qubita i razvoj tehnologije. Već u trenutnom projektu poduzeti su značajni koraci u razvoju tehnologije koji omogućuju povećanje, sada dovršenog, 20-qubitnog kvantnog računala na 50 qubita. VTT i IQM planiraju dovršiti nadogradnju do kraja 2024.

“Ponosni smo na ovaj trenutak. To je ključno postignuće na našem putu za naš tim, Finsku i europski kvantni ekosustav. Lansiranje 20-qubitnog kvantnog računala predstavlja značajan korak, a sada smo na pravom putu za razvoj sljedeće generacije procesora s 54 qubita i više”, rekao je izvršni direktor i suosnivač IQM Quantum Computers dr. Jan Goetz.

Kvantna računala omogućavaju brže rješavanje sve složenijih, prethodno nerješivih problema, a qubit (skraćenica za kvantni bit) osnovna je jedinica informacija u kvantnom računalstvu. On igra sličnu ulogu kao bit u klasičnom računalstvu.

VTT i IQM napravili su tehnološki napredak u razvoju 20-qubitnog kvantnog računala koje omogućuje skaliranje kvantnih računala i povećanje broja qubita i računalne snage.

Novo 20-qubitno kvantno računalo nalazi se u prostorijama VTT-a u Micronovi, nacionalnoj istraživačkoj infrastrukturi za mikro i nanotehnologiju u Espoou na jugu Finske. U istom se prostoru nalazi i prvo finsko kvantno računalo od pet qubita.

“Poboljšali smo metode integracije i signalizaciju. Također smo razvili metode proizvodnje i pakiranja koje omogućuju postavljanje većeg broja kubita na jedan silikonski čip i provođenje njihovih električnih signala temperature blizu apsolutne nule. U novom kvantnom računalu postoji 20 kubita na silikonskom čipu. Međutim, uspjeli smo razviti metode integracije kako bismo još više povećali broj kubita”, objasnio je voditelj istraživanja VTT-a Pekka Pursula.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari