EU pokrenuo pomorsku operaciju u Crvenom moru

Pixabay.com
Europska komisija, Bruxselles, Foto: Pixabay.com

Ministri vanjskih poslova država članica EU pokrenuli su pomorsku operaciju u Crvenom moru za zaštitu trgovačkih brodova koje napadaju jemenski hutisti, oružana islamistička militantna skupina s podrškom Irana.

Operacija nazvana Aspides odnosno Zaštitnik osigurat će pomorsku nazočnost EU-a u području u kojem hutisti od listopada prošle godine napadaju trgovačke brodove. Cilj te defanzivne pomorske operacije jest uspostaviti i sačuvati slobodnu plovidbu u Crvenom moru i Zaljevu

„Pokretanjem misije Aspides, Europska unija je brzo odgovorila na potrebu uspostave sigurnosti na moru i slobode plovidbe u strateški važnom pomorskom koridoru“, izjavio je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Operacija, koja je službeno pokrenuta jučer, bit će aktivna duž glavnih pomorskih komunikacijskih linija u tjesnacu Bab el Mandeb i Hormuškog tjesnaca, prenosi Hina, kao i u međunarodnim vodama u Crvenom moru, Adenskom zaljevu, Arapskom moru, Omanskom i Perzijskom zaljevu.

Operacijom će zapovijedati grčki komodor Vasilios Griparis i talijanski kontraadmiral Stefano Costantin. Sjedište operacije bit će grčkom gradu Larisi.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari