Ena Fuzul i Josip Ivković, Rearm: Razvili smo AI platformu koja omogućuje jednostavno kreiranje potpuno prilagođenih rješenja za poslovanje

Josip Ivković i Ena Fuzul, Foto: Privatna arhiva

Jedna od najzanimljivijih inovacija na hrvatskoj IT sceni svakako je platforma za brzu izradu poslovnih aplikacija. Riječ je o rješenju tvrtke Rearm koja je u svega nekoliko godina postojanja odradila brojne projekte na domaćem i stranom tržištu te otvorila i ured u New Yorku. U 2022. imali su rast prihoda od 98 posto i dobiti od 36,9 posto, a rasti su nastavili i u prošloj godini.

O svemu tome, ali i još mnogočemu drugom, Financije.hr su popričale s osnivačima Rearma Enom Fuzul i Josipom Ivkovićem.

Nedavno ste završili cloud platformu za automatsku izradu aplikacija. Kako točno funkcionira ta platforma? Zahvaljujući njoj će aplikacije moći izrađivati i oni koji se inače ne bave programiranjem?

“Naša novorazvijena platforma rezultat je dugotrajne suradnje s klijentima iz različitih sektora poslovanja. Uočili smo da mnogi klijenti svakodnevno teže optimizaciji svog poslovanja kroz različite aplikacije i programe. Ti programi su korisni, ali nedovoljno prilagođeni specifičnim potrebama. Kroz prijašnje suradnje postalo je jasno da je razvoj potpuno prilagođenih aplikacija zahtjevan, dugotrajan i skup proces, dok je automatizacija bila otežana. Kao odgovor na ovu tržišnu potrebu, razvili smo AI platformu koja omogućuje jednostavno kreiranje potpuno prilagođenih rješenja za poslovanje. Zahvaljujući funkcionalnostima umjetne inteligencije, čak i korisnici bez tehničkog predznanja mogu digitalizirati svoje poslovanje prema svojim potrebama”.

Platforma je trenutno u fazi testiranja. Kakve su prve reakcije?

“Prve reakcije na testiranje naše platforme su izuzetno pozitivne. Klijenti koji su sudjelovali u testiranju izrazili su zadovoljstvo jednostavnošću i intuitivnošću korištenja platforme te su istaknuli kako im je olakšala proces digitalizacije poslovanja prilagođenih njihovim potrebama. Uz to, klijenti često primijete da im platforma omogućuje veću fleksibilnost i kontrolu nad njihovim aplikacijama. Ove rane povratne informacije čine nas vrlo optimističnima o budućnosti platforme i uvjereni smo da će ona donijeti značajne koristi budućim klijentima”.

Jesenas ste proglašeni najboljim startupom na AI2Future, jedinoj domaćoj AI konferenciji. Što vam je donijelo to priznanje, u smislu referenci i otvaranja mogućnosti za buduće suradnje i projekte?

“Priznanje za najbolji startup na AI2Future konferenciji prošle jeseni donijelo nam je korisne kontakte koji su rezultirali uspješnim suradnjama. Osim što smo ostvarili kontakte i dobili vrijedne savjete, priznanje nam pruža i nove poslovne prilike. Iako je još rano za detaljnije razgovore o budućim projektima, iznimno smo zadovoljni vrijednošću koju smo stekli kroz ovu suradnju i zahvalni organizatoru CroAI-u na ovoj prilici”.

Rearm, Foto: Privatna arhiva

AI je prošle godine postao sveprisutna tema, ne samo u tehnologiji, već u gotovo svim sferama života. Po vašem mišljenju, hoće li u skorijoj budućnosti umjetna inteligencija zaista zamijeniti programere, scenariste, novinare…?

“Umjetna inteligencija (AI) je postala sveprisutna tema, obuhvaćajući gotovo sve aspekte našeg digitalnog života. Naš je stav da umjetna inteligencija pruža alate i tehnologije koji pomažu u radu i omogućuje zaposlenicima da manje vremena troše na repetitivne zadatke, a više na one koje daju smisao našem poslu. Umjesto zamjene, smatramo da će AI djelovati kao partner i alat za poboljšanje produktivnosti i kreativnosti. Razumijevanje umjetne inteligencije postaje ključno za svakog pojedinca koji želi iskoristiti prednosti ove inovacije. AI može pomoći u ubrzanju i automatizaciji procesa, analizi velikih skupova podataka i pronalasku uzoraka koji bi inače bili teško primjetni.

Analogija s pojavom interneta je relevantna – iako su neki predviđali da će internet dovesti do gašenja određenih industrija, dogodilo se upravo suprotno. Pojedinci i tvrtke koje su usvojile inovacije donesene internetom doživjele su veliki rast i otvorile su nove prilike na globalnom tržištu. Mi smo vrlo optimistični i vidimo AI kao alat koji će poticati rast i napredak u različitim sektorima, uključujući tehnologiju, kreativne industrije i sve druge djelatnosti. Kombinacija ljudske kreativnosti i kritičkog uma s umjetnom inteligencijom može rezultirati snažnim inovacijama i napretkom u različitim područjima života”.

Sad bih se vratio na same početke, kako je tekla čitava priča o Rearmu? S radom ste krenuli u vrijeme pandemije?

“Započeli smo Rearm 2020. godine, dva softverska inženjera s istom strašću i vizijom. Krenuli smo kao mali, ali odlučan tim prijatelja s velikim vizijama. Naš prvi ured bio je u lokalnom podrumu tržnice na Savici, jer smo se našalili da su startup garaže postale stvar prošlosti. Vrijeme kad smo započeli bilo je vrijeme pandemije i lockdowna, i mi smo se zatvorili u naš mali ured, stvarali nove ideje, brzo iterirali, radili do ranih jutarnjih sati – sve što dolazi uz izgradnju nečeg velikog. U roku od godinu dana, zatvorili smo nekoliko projekata, postavili procese i počeli rasti.

S prvim dodatnim članovima tima, preselili smo se u novi ured na Trešnjevci, gdje smo proveli šest mjeseci prije nego smo ponovno narasli i pronašli svoj sadašnji dom na Britancu. Tu smo već godinu dana, okupljeni oko zajedničke strasti za stvaranjem i mijenjanjem svijeta putem tehnologije. Biti mala softverska tvrtka u tom razdoblju nije bilo lako, posebice konkurirajući tisućama drugih agencija, ali smo naučili prepoznavati učestale probleme na koje nailaze naši klijenti. Ključ je bio u tome da te probleme pretvorimo u prilike i, ako ima market-fita, oblikujemo ih u proizvode. Preporuke su nam donosile nove projekte, ali ono što nas je održalo bila je sposobnost prepoznavanja tržišta i oblikovanje proizvoda koji rješavaju stvarne probleme.

Danas, kao specijalizirana tvrtka u području no-code i umjetne inteligencije, mijenjamo način na koji ljudi koriste tehnologiju. Naša priča je priča o odlučnosti, inovaciji i timskom duhu. Sada s deset zaposlenih gledamo prema budućnosti s velikim uzbuđenjem i spremni smo oblikovati nove tehnološke horizonte”.

Na vašim stranicama navodite da, osim u Zagrebu, imate ured i u New Yorku. Zašto ste se odlučili baš za New York?

“Ured u New Yorku otvoren je kao odgovor na naše često djelovanje na američkom tržištu. Kao IT firma koja uspješno posluje s američkim klijentima, otvaranje ureda u New Yorku bilo je prirodan korak kako bismo bili još bliže našim partnerima i klijentima te osigurali još bolju podršku i uslugu. New York je prepoznat kao globalno središte poslovanja i tehnoloških inovacija, pa smo se odlučili za tu lokaciju kako bismo iskoristili prednosti koje pruža živahna poslovna scena i mogućnosti koje su dostupne u tom okruženju”.

Koliko općenito imate zaposlenih?

“Naš tim se sastoji od deset zaposlenih koji su strastveni i ambiciozni pojedinci s raznolikim vještinama i iskustvom. Svaki član našeg tima doprinosi jedinstvenim perspektivama i idejama, stvarajući dinamično okruženje u kojem se potiče kreativnost i inovacija. Svi dijelimo zajedničku viziju i predanost postizanju izvrsnosti u svemu što radimo”.

Iza Rearma je više od 20 uspješno odrađenih projekata za preko 50 klijenata. Što biste od svega toga posebno izdvojili?

“Portfolio u tvrtki Rearm doista je postao velik, s raznolikim klijentima. Posebno smo se usredotočili na osnaživanje i poticanje rasta malih i srednjih poduzeća, te smo izdvojili niz uspješnih projekata koji su imali pozitivan utjecaj na njihovo poslovanje. Smatramo da su ova mala i srednja poduzeća srž gospodarskog razvoja te smo ponosni što smo kroz naš rad doprinijeli njihovom uspjehu i rastu. Upravo ova posvećenost podršci malim i srednjim poduzećima predstavlja jedan od ključnih elemenata naše tvrtke i vodič je za naš daljnji rad i razvoj. No osim malih, vidjeli smo potencijal i kod velikih poduzeća te smo uspješno surađivali s inozemnim korporacijama. Sposobnost prilagodbe i stručnost u implementaciji inovativnih strategija pokazala se kao najbolja formula za skaliranje naših rješenja na poduzeća s puno zaposlenih”.

Koji su vam planovi za dalje?

“Naši planovi su usmjereni na pažljivo praćenje potreba tržišta, uz kontinuirane inovacije. To nam omogućuje da brzo reagiramo na nove potrebe, brzo implementiramo nove ideje i iznesemo ih na stol. Svakako očekujemo nove ideje koje će se brzo implementirati, a možda i iznenađujuće suradnje koje proizlaze iz našeg agilnog pristupa poslovanju. Fleksibilnost i spremnost na promjene ključni su elementi našeg planiranja, te ćemo nastaviti težiti ostvarenju inovacija koje odražavaju dinamiku tržišta”.

25 Odgovora

  1. Meni je ovdje pozitivno samo to što je hrvatski proizvod, pa ono, kao, bravo naši…? Ne sviđa mi se što sve ide u smjeru da tehnologija zamjenjuje ljude.

  2. Svaka čast, ali po meni bi se trebalo i dalje s oprezom oslanjati na fukncionalnosti AI-a.

    1. Od mog starog djed, od njegovog brata punac kaže da bi i on mogao. Nekako mi je teško povjerovat u to što kaže ali vidim da nije jedini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari