Dubai gradi najveći putnički aerodrom na svijetu: Primit će 260 milijuna putnika godišnje

Twitter.com/HH Sheikh Mohammed
Međunarodna zračna luka Al Maktoum, Foto: Twitter.com/HH Sheikh Mohammed

Šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, potpredsjednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i vladar Dubaija, odobrio je nacrte za novi putnički terminal u Međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, koji će biti najveći na svijetu, priopćili su iz medijskog ureda vlade Dubaija.

Novi terminal koštat će oko 35 milijardi dolara, a zračna luka će moći primiti 260 milijuna putnika godišnje, objavio je šeik Mohammed na društvenoj mreži X.

“Međunarodna zračna luka Al Maktoum imat će najveći kapacitet na svijetu i bit će pet puta veća od sadašnje Međunarodne zračne luke Dubai, a sve operacije Međunarodne zračne luke Dubai bit će prebačene u nju u narednim godinama. Imat će 400 izlaza za zrakoplove i pet paralelnih pista. Nove zrakoplovne tehnologije bit će primijenjene po prvi put”, rekao je.

Zračna luka će zauzimati područje od 70 četvornih kilometara i imati kapacitet za 12 milijuna tona tereta godišnje.

Mediaoffice.ae/Canva
Međunarodna zračna luka Al Maktoum, šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Foto: Mediaoffice.ae/Canva

“Kako budemo gradili cijeli grad oko zračne luke na jugu Dubaija, uslijedit će potražnja za stambenim objektima za milijun ljudi. U tom dijelu zemlje bit će vodeće svjetske tvrtke u sektorima logistike i zračnog prometa. Gradimo novi projekt za buduće generacije, osiguravajući kontinuiran i stabilan razvoj za našu djecu i njihovu djecu”, kazao je šeik.

Gradnju novog terminala komentirao je i šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, član vladajuće obitelji Al Maktoum u Dubaiju i izvršni direktor Emiratesa, najvećeg zračnog prijevoznika na Bliskom istoku.

“Uz stalnu podršku i blagoslov Njegove Visosti šeika Mohammeda i u skladu s njegovom vizijom zrakoplovne industrije u Dubaiju, objavljujemo početak procesa projektiranja i izgradnje novog terminala zračne luke u Jebel Aliju. Očekuje se da će prva faza projekta biti gotova u roku od 10 godina, s kapacitetom za prihvat 150 milijuna putnika godišnje”, rekao je.

Istaknuo je da se projekt radi tako da ne šteti okolišu i da će doprinijeti smanjenju štetnih emisija. Međunarodna zračna luka Al Maktoum otvorena je 2010. godine, a novi radovi znatno će povećati njene kapacitete.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari