Cvjećarnama odobren rad za blagdan Svih svetih

Pixabay.com
Krizantema za blagdan Svih Svetih, Foto: Pixabay.com

Vlada RH na pretposljednjoj sjednici donijela je Odluku o prodajnim objektima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo za određene proizvode na dan blagdana 1. studenog 2023. – Svi sveti. Ovom Odlukom određeno je da bez obzira na Zakon o trgovini, koji između ostalog propisuje samo 16 radnih nedjelja u godini, te zabranu rada na blagdane i praznike, ovaj put imamo izuzetak.

Na blagdan Svih svetih mogu raditi prodavaonice koje opskrbljuju građane s cvijećem, vijencima, svijećama i lampašima, te ostalim prigodnim proizvodima vezanim za blagdan.

Kao temelj Odluke kojom je cvjećarima dozvoljen rad, u preambuli je naveden Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj.

I upravo u toj činjenici, predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas vidi dokaz da su njihove tvrdnje i zahtjevi od početka primjene Zakona o trgovini – utemeljeni i opravdani.

„Naš komentar danas je jasan. Zakon je od početka nelogičan i loše postavljen i ono što je najgore, najviše radi štetu malim trgovcima i obrtnicima, kada govorimo o zabrani rada nedjeljom, odnosno zabrane rada preko blagdana i praznika. Ono što je UGP od početka tražio jeste da se ne zabranjuje rad, ali da se rad blagdanom, praznicima i nedjeljom plati više, mi smo čak predlagali da bude plaćen i 100 posto u odnosu na standardnu dnevnicu. Naravno, to ne znači da bi svi radili nedjeljom, nego oni koji imaju interes i koji mogu platiti svoje radnike, i to su modeli koji dobro funkcioniraju u Skandinaviji“, kaže Bujas za Financije.hr.

Cijeni da je Vlada RH uvidjela da bi za ovaj praznik, koji odaje poštu preminulima i gdje je nabava cvijeća i svijeća primarna, obrtnici ali i građani, bili izuzetno oštećeni, te je odluka zato i donesena.

„Logično je da je Vlada donijela ovakvu odluku, ali je s njome i dokazano da postoji niz rupa i problema u zakonu u trgovini, prvenstveno za male trgovce i obrtnike, na čemu mi od prvog dana i  ukazujemo“, naglašava Hrvoje Bujas.

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

On ističe kako veliki trgovci, u smislu Zakona o trgovini, svakako imaju više prostora za manevar kada je u pitanju zabrana rada nedjeljom, jer jedan veliki trgovac koji ima desetke dućana, primjerice u Zagrebu, uvijek će imati jednu nedjelju jednom dućanu u kojoj će moći raditi. Taj luksuz, kaže Bujas, mali obrti nemaju. Cijeni da se s ovakvim nedorečenim zakonom država isuviše umiješala u sustav trgovine.

„Država doista ne smije raditi ništa što bi jednima otežalo a drugima olakšalo rad, a to se ovim zakonom desilo. Sad je razvidno da zakon nije uopće loš za velike trgovce, ali je ubitačan za mal, kojih ima oko 70 posto od ukupnog broja biznisa u Hrvatskoj“, kaže Bujas.

Naredna godina, navodi predsjednik UGP-a, biće još izazovnija jer zakon propisuje 16 radnih nedjelja u godini, a kako je stupio na snagu 1. srpnja u praksi smo imali za rasporediti 16 radnih nedjelja – za pola godine.

„Ove godine smo se i izvukli, naredne će biti kompliciranije. Sljedeće godine možemo očekivati samo još veći pritisak i veće probleme i tu će se tek vidjeti brojne negativne bilance jer nije došlo do prelijevanja bilance kupnje s nedjelje na subotu, nego se dogodilo da su, primjerice, benzinske crpke počele prodavati brašno i kruh. Dakle, onima koji su registrirani da prodaju kruh dali smo zabranu da prodaju, a na benzinskoj crpki možete kupiti kruh i brašno, koja za to nije uopće namijenjena, i to su zaista gruba kršenja pravila i velike nelogičnosti“, napominje Bujas.

Podsjeća i da su sve to razlozi zbog kojih su još početkom srpnja, kao udruga, zajedno s još nekim udrugama podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti ovog zakona koju još čekaju.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari