Cijene nafte se stabiliziraju, napetosti na Bliskom istoku ostaju u fokusu

pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su u utorak, nakon pada tijekom prethodnog trgovanja, jer su ulagači nastavili procjenjivati rizik od geopolitičkih zabrinutosti na Bliskom istoku.

Globalne referentne terminske cijene sirove nafte Brent trgovane su većom cijenom za 27 centi odnosno za 87,27 američkih dolara po barelu. Američke terminske cijene sirove nafte West Texas Intermediate (WTI) također su porasle za 26 centi na 82,16 dolara po barelu.

Obje su referentne vrijednosti pale su 29 centi u prethodnoj sesiji zbog znakova da je nedavna eskalacija napetosti između Izraela i Irana imala mali kratkoročni utjecaj na opskrbu naftom iz regije.

“Geopolitičke premije za rizik nedavno je smanjio cijene sirove nafte budući da opskrba nije značajno prekinuta. No, geopolitički krajolik koji se razvija i dalje je ključan za usmjeravanje cijena sirove nafte jer bi svaka eskalacija napetosti brzo mogla pokrenut trend”, rekao je za Reuters Sugandha Sachdeva, osnivač istraživačke tvrtke SS WealthStreet sa sjedištem u Delhiju.

Analitičari ANZ-a ponovili su ovo mišljenje i istaknuli američko odobrenje novih sankcija iranskom naftnom sektoru koje proširuju trenutne sankcije na strane luke, brodove i rafinerije koje svjesno prerađuju ili otpremaju iransku sirovu naftu.

“Geopolitička pozadina još uvijek je vrlo opterećena tolikim rizicima u ovom trenutku, tako da je jasno da ćemo vidjeti mnogo volatilnosti dok ne bude puno više jasnoće oko toga”, rekli su analitičari ANZ-a u podcastu.

Također, ministri vanjskih poslova EU načelno su se početkom tjedna složili proširiti sankcije Iranu nakon raketnog i bespilotnog napada Teherana na Izrael, rekao je šef vanjske politike Unije Joseph Borrell.

Ulagači čekaju i objavu podataka o bruto domaćem proizvodu SAD-a i podatke o izdacima za osobnu potrošnju iz ožujka – FED-ov preferirani mjerač inflacije – kasnije ovog tjedna kako bi procijenili putanju monetarne politike.

Očekuje se da će se američke zalihe sirove nafte povećati, dok su zalihe rafiniranih proizvoda vjerojatno pale, prema preliminarnoj Reutersovoj anketi analitičara.

“Inflacija u SAD-u, oštroumne izjave ključnih dužnosnika FED-a i rastuće zalihe u SAD-u djeluju kao ograničenja na rast cijena sirove nafte”, rekao je Sachdeva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari