Cijene nafte bez većih promjena

Pixabay.com
Naftna bušotina, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte neznatno su promijenjene jer su ulagači promatrali utjecaj na opskrbu naftom nakon napada jemenskih Hutija povezanih s Iranom, na brodove u Crvenom moru, koji su prekinuli pomorsku trgovinu i prisilili tvrtke da preusmjere brodove.

Fjučersi nafte Brent veći su za šest centi, te iznose 78,01 američkih dolara po barelu. Predmjesečni terminski ugovor za zapadnu teksašku sirovu naftu (WTI) u SAD-u, koji istječe u utorak, niži je za 18 centi, te iznosi 72,29 dolara po barelu. Aktivniji ugovor za drugi mjesec također je niži za 10 centi ili 0,1 posto, te iznosi 72,72 USD.

Naftna kompanija BP privremeno je pauzirala sve tranzite kroz Crveno more, a skupina naftnih tankera Frontline najavila je da će njezini brodovi izbjegavati prolazak kroz plovni put, što je znak da se kriza širi na isporuke energije.

“S obzirom na to da je došlo do promptnog kolektivnog odgovora nekoliko zemalja za ublažavanje napada, možda neće pružiti puno uvjerenja da bi poremećaji mogli biti dugotrajni i da su doveli do nekih rezervi koje su se odrazile na cijene nafte na današnjoj sjednici”, rekao je Jun Rong Yeap, tržišni strateg u IG-u, u Singapuru, za Reuters.

Obje referentne vrijednosti porasle su početkom tjedna za više od jedan posto zbog zabrinutosti oko otpremnika koji preusmjeravaju brodove dalje od Crvenog mora.

Međutim, analitičari Goldman Sachsa rekli su da je malo vjerojatno da će poremećaj protoka energije u Crvenom moru imati velike učinke na cijene sirove nafte i ukapljenog prirodnog plina (LNG) jer se brodovi mogu preusmjeriti.

“Procjenjujemo da bi hipotetsko produljeno preusmjeravanje svih sedam milijuna barela dnevno bruto tokova nafte, na sjever i jug, podiglo spot cijene sirove nafte u odnosu na dugotrajne cijene za tri do četiri dolara po barelu”, rekli su analitičari.

Napadi na brodove potaknuli su Sjedinjene Države i njihove saveznike na raspravu o radnoj skupini koja bi štitila rute na Crvenom moru, što je potez za koji su Izrael i američki najveći neprijatelj Iran upozorili da bi bio pogreška.

U međuvremenu, Sjedinjene Države će potaknuti brodare da otkriju više informacija o svojim ruskim naftnim poslovima kako bi provele sankcije, rekli su američki dužnosnici za Reuters, priznajući da je veliki dio trgovine već izbjegao nadzoru Zapada nakon što je Rusija izgradila paralelnu flotu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari