Cijena nafte Brent se smanjuje prema 80 dolara uoči sastanka OPEC+

Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte niže su nego prošli tjedan, a Brent je se kreće oko 80 dolara po barelu, dok ulagači iščekuju sastanak OPEC+ kasnije ovog tjedna za dogovor o ograničenju opskrbe od 2024. godine.

Fjučersi sirove nafte Brent niži su za 39 centi ili 0,5 posto, te iznose oko 80,19 dolara po barelu, dok su terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) iznosili oko 75,10 dolara po barelu, što je niže za 44 centa ili 0,6 posto.

Oba su ugovora neznatno porasla prošli tjedan, što je i njihov prvi tjedni dobitak nakon pet tjedana, potkrijepljen očekivanjima da bi Saudijska Arabija i Rusija mogle prenijeti dobrovoljna smanjenja opskrbe početkom 2024. godine, a OPEC+ bi mogao raspravljati o planovima za daljnje smanjenje, objavio je Reuters.

Cijene su smanjene sredinom prošlog tjedna nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, poznata kao OPEC+, odgodili ministarski sastanak, te ga zakazali ponovo za 30. studenoga, kako bi se izgladile razlike u proizvodnim ciljevima za afričke proizvođače. Od tada se grupa približila kompromisu, rekla su Reutersu četiri izvora iz OPEC+.

Analitičari ING-a rekli su da tržišno raspoloženje ostaje negativno s obzirom na spor unutar OPEC+ oko proizvodnih kvota, iako očekuju da će Saudijska Arabija prenijeti svoje dodatno dobrovoljno smanjenje od 1 milijun barela dnevno u sljedeću godinu.

Uoči sastanka OPEC+, procijenjeni izvoz zemalja OPEC-a pao je na 1,3 milijuna barela dnevno, ispod razina iz travnja, rekli su analitičari Goldman Sachsa u bilješci, u skladu s ciljevima opskrbe grupe.

Međutim, Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju povećati izvoz vodeće sirove nafte iz Murbana početkom iduće godine jer počinje novi mandat OPEC+ i bačve se preusmjeravaju na međunarodno tržište zbog održavanja rafinerija, podaci su Reutersa.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) priopćila je da očekuje blagi suficit na globalnim tržištima nafte 2024. godine, čak i ako zemlje OPEC+ produže svoje rezove na sljedeću godinu.

Cijene nafte također su se stabilizirale nakon što su geopolitičke napetosti smanjene na Bliskom istoku nakon prekida vatre u Gazi i razmjene talaca i zarobljenika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari