Hrvatska obrtnička komora (HOK) organizirala je 35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u Tuhelju na kome se u protekla dva dana okupilo više od 300 ugostitelja i turističkih djelatnika, objavili su u priopćenju. Na kongresu je u utorak Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a uputio zahtjeve Vladi, a predstavio ih je predsjednik Ceha Franz Letica.
Traže izjednačavanje stope PDV-a u iznosu od 13 posto u cijelom sektoru i to za djelatnosti koje su registrirane za ugostiteljstvo NKD 55. i 56., na način kako je bilo i prije.
Navode da je u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta potrebno nastaviti provedbu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva u sklopu programa bespovratnih sredstava “Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma” s naglaskom na male i mikro poduzetnike.
Kažu da je program nužno prilagoditi tako da vrijedi za sve vrste i tipove ugostiteljskih objekata.
“Zalažemo se da se kroz novi kvalifikacijski okvir nastavi raditi na izradi programa obrazovanja za ugostiteljska zanimanja (kuhar, konobar, slastičar, i sl. nova zanimanja) u skladu s novim tehnologijama i kompetencijama koje su potrebne za rad u realnom sektoru. Isto tako neophodno je propisati provođenje praktične nastave u odnosu na teorijsku u omjeru tjedan za tjedan”, poručili su iz Ceha.
Traže od Vlade i ukidanje poreza na potrošnju koji je predviđen samo za ugostiteljstvo jer žele ulagati u radnu snagu što bi dovelo do veće zaposlenosti i prihoda u državnom i lokalnom proračunu. Traže i da se troškovi reprezentacije priznaju u stopostotnom iznosu.
Pročitajte još:
Smatraju da je potrebno nastaviti suradnju s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na prilagodbi radnog i poreznog zakonodavstva. Ta prilagodba bi omogućila fleksibilnije zapošljavanje radne snage u frekventnim razdobljima poslovanja, kao što su rad vikendom, svadbe, karmine i slično, po uzoru na rješenja iz drugih sektora
Zadnji zahtjev koji je Letica predstavio bio je da traže prilagođavanje i modernizaciju osnovnog i proširenog programa tečaja za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica.
Jedan odgovor
Najmanje što se može napravit za ugostitelje i naš turizam.