Bristol Myers kupuje proizvođača lijekova za shizofreniju za 14 milijardi dolara

pixabay.com
Lijekovi, Foto: Pixabay.com

Bristol Myers Squibb u petak je pristao kupiti Karuna Therapeutics za 14 milijardi dolara u gotovini, dobivajući tako obećavajući eksperimentalni lijek za shizofreniju.

Prema uvjetima ugovora, Bristol će platiti 330 dolara po dionici u gotovini za Karunu, što predstavlja premiju od 53,4 posto u odnosu na posljednju cijenu na zatvaranju burze, prenosi Reuters.

Ovaj ugovor je sklopljen otprilike dva mjeseca nakon što je Bristol kupio proizvođača lijekova protiv raka Mirati Therapeutics za čak 5,8 milijardi dolara.

Bristol, sa sjedištem u New Yorku, bio je pod pritiskom da proširi svoju ponudu lijekova zbog sve manje potražnje za dva njegova najbolja lijeka, lijekom za liječenje raka krvi Revlimid i razrjeđivačem krvi Eliquis, koji se bore s konkurencijom.

“Očekujemo da će KarXT poboljšati naš rast do kasnih 2020-ih i u sljedećem desetljeću”, rekao je izvršni direktor Bristol Myersa Christopher Boerner.

Analitičari su predviđali da će se od lijeka pod nazivom KarXT zaraditi više milijardi dolara. Odluka o njegovoj upotrebi kod odraslih trebala bi biti donesena do rujna iduće godine, a tvrtka ga testira i za liječenje pacijenata sa psihozom povezanom s Alzheimerovom bolešću.

Iako postoji nekoliko lijekova za shizofreniju, KarXT pripada novoj klasi lijekova koji će vjerojatno izazvati manje nuspojave poput debljanja.

Očekuje se da će ovaj ugovor, zbog troškova financiranja, pogoditi Bristolovu zaradu po dionici za otprilike 30 centi u 2024. godini.

Ostala ulaganja ovog proizvođača lijekova u 2023. uključuju njegov ugovor o razvoju lijekova s tvrtkom Sichuan Biokin Pharmaceutical za jedan od tretmana raka izvan Kine i ugovor vrijedan 180 milijuna dolara s privatnim proizvođačem lijekova Orum.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari