Bolja situacija u njemačkoj automobilskoj industriji: Jesu li izašli iz krize?

Freepik.com
Radnici, ilustracija, Foto: Freepik.com/usretrmk

Situacija u njemačkoj automobilskoj industriji poboljšana je u ožujku 2024., odražavajući optimistične prognoze poslovnih čelnika o izvozu, prema podacima instituta za ekonomska istraživanja Ifo.

Ifov indeks poslovne klime u automobilskom sektoru porastao je u ožujku za 4,1 bod u odnosu na veljaču, najvišu razinu od prošlogodišnjeg svibnja, izvijestio je institut.

“Čini se da je njemačka automobilska industrija konačno izašla iz krize u koju je zapala u drugoj polovini 2023. i da ponovo gleda na budućnost s više optimizma”, rekla je Anita Woelfl, istraživačica instituta.

Poslovni čelnici u autoindustriji očekuju bolje dane, a posebno su optimistični u prognozama izvoza, što se očituje u rastu odgovarajućeg indeksa na najvišu razinu u proteklih gotovo godinu dana, ističu u institutu.

Poboljšani izgledi vjerojatno su rezultat povoljnih kretanja u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, najvažnijim prekomorskim tržištima, nagađaju.

Ocjene aktualnog poslovanja lošije su pak nego što su bile u veljači, a svijetla je točka opskrba važnim poluproizvodima, utvrdio je institut, objašnjavajući da tek malobrojni proizvođači automobila još uvijek imaju problema u opskrbnim lancima, prenosi Hina.

“Čini se da su se isplatili napori koje je njemačka automobilska industrija ulagala kako bi ojačala otpornost opskrbnih lanaca nakon pandemije”, zaključuje Woelfl.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari