Blagi rast na azijskim burzama uz slab promet zbog praznika

Pixabay.com
Kretanja na burzi, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, a promet je slab jer se u mnogim zemljama regije zbog praznika ne radi.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei, javlja Hina, indeks jutros ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,2 posto. Na kineskim se burzama ne radi zbog Zlatnog tjedna, kao ni u Južnoj Koreji radi praznika.

Današnji rast Nikkei indeksa analitičari pripisuju slabosti jena, čiji se tečaj prema dolaru kreće na najnižim razinama u 11 mjeseci.

To bi, smatra se, moglo potaknuti rast izvoza jer zbog slabog jena japanski proizvodi postaju konkurentniji na inozemnim tržištima.

U Australiji je, pak, burzovni indeks blago pao, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica rudarskih kompanija zbog pada cijena sirovina.

Kako se jutros na mnogim burzama zbog praznika ne radi, pozitivni pokazatelji iz kineskog gospodarstva nisu izazvali osobitu reakciju.

Tijekom vikenda je objavljeno službeno izvješće prema kojemu je PMI indeks proizvodnih aktivnosti u rujnu porastao na 50,2 posto, sa 49,7 bodova mjesec dana prije, što predstavlja prvi rast aktivnosti nakon šest mjeseci.

Na tržišta nije osobito utjecala ni vijest da je izbjegnuto zatvaranje državnih službi u SAD-u jer je u Kongresu u nedjelju postignut dogovor o privremenom financiranju tih službi do polovice studenoga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari