Azijske burze pale, ulagače razočarali novi podaci

Pixabay.com
Burza, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale četvrti dan zaredom jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama nakon jučerašnjeg pada Wall Streeta i novih podataka koji ukazuju na slabljenje gospodarstava u regiji.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, prenosi Hina, bio je oko 7:00 sati u minusu oko 0,2 posto i na putu je tjednog gubitka od 1,4 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,4 i 0,7 posto. U Hong Kongu se zbog olujnog nevremena ne radi.

Ulagače su razočarali novi podaci koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih regionalnih gospodarstava.

Jutros je objavljena druga procjena japanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) prema kojoj je u drugom tromjesečju rast iznosio 4,8 posto na anualiziranoj razini, dok je prethodna procjena iznosila šest posto. Tako se, osim Kine, usporava i rast drugog po veličini gospodarstva u regiji.

Ulagače je na oprez naveo i jučerašnji pad Wall Streeta treći dan zaredom. Doduše, Dow Jones ojačao je 0,2 posto, no S&P 500 skliznuo je 0,3, a Nasdaq indeks 0,9 posto.

Posljedica je to, među ostalim, oštrog pada cijene dionice Applea, za gotovo tri posto, nakon vijesti da su kineske vlasti u nekim središnjim vladinim agencijama zabranile korištenje iPhonea na poslu. Bloomberg piše i kako Kina planira proširiti tu zabranu na državne tvrtke i agencije.

Zbog toga su se pod pritiskom našle i dionice Appleovih dobavljača, kao i drugih tehnoloških kompanija koje su više izložene u Kini.

S&P 500 indeks tehnološkog sektora skliznuo je jučer 1,6 posto.

Negativno je na tržište utjecalo i izvješće prema kojemu je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna pao na 216.000, najnižu razinu od veljače.

Tečaj dolara je prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 147,85 na 147,05 jena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Najnovije vijesti

Komentari