ArcelorMittal zbog gubitaka od 80 milijuna eura gasi pogone Koksare u Zenici

https://zenica.arcelormittal.com/galerija-fotografija/
ArcelorMittal, Zenica, BiH, Foto: ArcelorMittal/PR

Indijsko-britanska kompanija ArcelorMittal Zenica će, u pokušaju da smanji gubitke danas ugasiti pogone Koksare u Zenici, objavili su iz ove kompanije, uz najavu da će ulagati sve napore da osiguraju dugoročnu održivost proizvodnje čelika u Zenici.

Kako se navodi u priopćenju, tijekom cijelog današnjeg dana odvijat će se proces koji podrazumijeva prestanak proizvodnje koksnog plina potrebnog za proizvodnju čelika.

Proces obustave rada pogona Koksara planiran je prestankom loženja baterije, nakon čega će uslijediti zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina. Nakon zaustavljanja koksne baterije ukupne emisije fabrike u Zenici biti svedene na najniži nivo od početka njenog rada, započetog prije 132 godine.

Najava gašenja koksare javno je objavljena potkraj ožujka a glavni direktor kompanije, Nikhil Mehta, rekao je kako je zatvaranje Koksare težak udarac za ovu kompaniju, koja je na kraju 2023. godine zabilježio neto gubitak od oko 80 milijuna eura.

Po njegovim navodima, sam proces gašenja proizvodnje neće imati posljedica ni za radnike niti građana. Naime, unatoč gašenju pogona Koksare, čeličana u Zenici neće prestati s radom.

Izazova će biti, ali ćemo se potruditi da sačuvamo što veći broj radnih mjesta. Planiramo da veliki dio zaposlenika iz ovog pogona pokušamo premjestiti u druge pogone u Zenici. Također želim naglasiti da će se nastaviti s toplifikacijom grada Zenice. Nastavit ćemo i kupovati koks za proizvodnju čelika i nastavit ćemo proizvodnju koja je nužna za naše tržište”, rekao je Mehta.

Za oko 200 radnika koji su bili angažirani u Koksari ponuđena su druga radna mjesta, naveli su iz ArcelorMittala.

Koksara, koja je prvi put otvorena prije više od 40 godina, nije radila između 1992. i 2008. godine. ArcelorMittal Zenica ju je vratio u rad 2008. godine. Željezara Zenica je od 2004. godine u vlasništvu ArcelorMittala, drugog najvećeg svjetskog proizvođača čelika u svijetu kojemu je vlasnik Lakshmi Mittal, britanski državljanin indijskog podrijetla. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari