Italija preuzela upravljanje nekadašnjom čeličanom Ilva

Pixabay.com
Čelik, ilustracija Foto: Pixabay.com

Talijansko ministarstvo industrije preuzelo je upravljanje nekadašnjom čeličanom Ilva, posebnim administrativnim postupkom, okončavši višetjedni sukob s glavnim dioničarem ArcelorMittalom, drugim po veličini proizvođačem čelika u svijetu.

Postupak omogućuje kompaniji restrukturiranje dugova i obveza, a Vladi Italije potragu za novim partnerima za Acciaierie d’Italia (ADI), nekadašnju Ilvu.

Vlada premijerke Giorgie Meloni priopćila je da planira osigurati likvidnost ADI-ju zajmom od 320 milijuna eura, s rokom otplate od pet godina. ADI će po objavi ministarstva voditi posebni povjerenik Giancarlo Quaranta s dugogodišnjim iskustvom rada u čeličani u Tarantu, prenosi Hina.

ArcelorMittal objavio je da je odluka Rima okončala njegovo sudjelovanje u ADI-ju.

Kompanija je istaknula da je u ADI uložila više od dvije milijarde eura dok je talijanska vlada, po njima, doznačila tek manje od jedne trećine od obećane dvije milijarde eura. Priopćenje ne spominje plan o pokretanju pravnih radnji zbog postupka imenovanja stečajnog upravitelja.

Vlada je pak optužila ArcelorMittal da nije ispoštovao preuzete obaveze i predložila je da Invitalia u ADI investira 320 milijuna eura i podigne vlasnički udio na 66 posto. No, ArcelorMittal nije se želio obavezati na nova ulaganja ni kao manjinski dioničar pa je prijedlog propao.

ArcelorMittal preuzeo je kontrolu nad Ilvom 2018. godine, s vlasničkim udjelom od 62 posto. Preostalih 38 posto držala je državna investicijska agencija Invitalia. Čeličana u Tarantu spada među najveće u Europi i najveći je poslodavac na nerazvijenom talijanskom jugu.

Zbog poskupljenja energije i pada cijena valjanih čeličnih kotura, ADI je ostao bez novca i nagomilao je ogromne dugove prema dobavljačima, uključujući energetskog diva Eni i operatera energetske mreže Snam.

Interes za ulaganje u ADI signalizirao je u siječnju ukrajinski Metinvest, prema izjavi glavnog izvršnog direktora Jurija Riženkova. U siječnju Rim je s Metinvestom i domaćim proizvođačem strojeva Danielijem postigao dogovor o obnovi proizvodnje u čeličani u Piombinu.

Najveći ukrajinski proizvođač čelika traga za proizvodnim lokacijama u inozemstvu kako bi nadoknadio gubitak imovine u ukrajinsko-ruskom ratu, uključujući i čeličanu u Mariupolju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari