Arapski investitor Alketbi Ustavnom sudu RH podnio tužbu zbog Fortenove

Foto: Towfiqu barbhuiya/Pexels

Saif Jaffar Suhail Markhan Alketbi u ponedjeljak je Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnio ustavnu tužbu te zatražio donošenje privremene mjere zabrane raspolaganja imovinom Fortenova Grupe u Hrvatskoj, izvijestili su u četvrtak iz ureda tog arapskog investitora u Europskoj uniji.

Alketbi, kako navodi Hina, od Ustavnog suda traži utvrđivanje povrede prava vlasništva, sprječavanje nepovratne štete njegovom vlasništvu u Hrvatskoj, donošenje privremene mjere kojom će se zabraniti raspolaganje imovinom Fortenova grupe u Hrvatskoj, kao i da naloži vladi da poduzme korake da se tvrtka SBK Art ukloni s popisa sankcioniranih subjekata.

U ustavnoj tužbi njegovi opunomoćenici, odvjetnica Sandra Marković i odvjetnik Darko Don Markušić, obrazlažu da je SBK Art na taj popis dospio na temelju špekulacija i neprovjerenih informacija, što predstavlja tešku povredu prava vlasništva jer mu je, ističu, onemogućeno upravljanje imovinom.

“SBK Art, kao najveći pojedinačni dioničar s 42,51 posto, ne može glasovati na skupštini krovnog društva STAK prilikom donošenja odluka, što uključuje i odluku o prodaji Fortenova MidCo-a. Ta situacija je potencijalno de facto izvlaštenje. Alketbi nije bio obaviješten o procesu listanja SBK Arta na popis sankcioniranih, niti je od njega zatražen iskaz”, stoji u priopćenju.

Naglašavaju i da Alketbi ugledni poduzetnik te državljanin UAE koji zasigurno ne predstavlja osobu koja podriva ili ugrožava teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost Ukrajine, a isto vrijedi i za njegovo društvo SBK Art, čija je jedina imovina udjel u Fortenova Grupi.

U tužbi se podsjeća i na izjavu državnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Frane Matušića iz prosinca 2022., a u kojoj ističe da je Hrvatska bila ta koja je predložila stavljanje tvrtke SBK Art te da je Vlada pripremala odluku “u tišini”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari