Američka vlada tuži Adobe zbog prikrivanja naknada za raskid ugovora

Sjedište Adobea u San Joseu, Foto: Wikimedia Commons

Vlada Sjedinjenih Američkih Država tužila je Adobe u ponedjeljak, optuživši proizvođača Photoshopa i Acrobata da je oštetio potrošače prikrivanjem velikih naknada za raskid u svojoj najpopularnijoj opciji pretplate.

U tužbi podnesenoj saveznom sudu u San Joseu u Kaliforniji, Savezna komisija za trgovinu (FTC) istaknula je kako Adobe “zakopava” naknade, koje ponekad dosežu stotine dolara, i druge važne uvjete u svojoj varijanti pretplate sitnim slovima, ponekad i iza tekstnih okvira i hiperveza.

Prema tužbi, Adobe obračunava naknade za prijevremeni raskid kao 50 posto preostalih plaćanja ako potrošači otkažu u prvoj godini.

Komisija ih, piše Reuters, također optužuje da tjeraju pretplatnike koji žele otkazati “online” na nepotrebno kretanje kroz brojne stranice, dok se one koji to pokušaju učiniti telefonom često prisiljava da se predstavljaju brojnim agentima, nakon čega uzaludno čekaju da dobiju bilo kakvu pomoć.

Dvojica direktora Adobea također su optuženi, a u pitanju su David Wadhwani, predsjednik poslovanja digitalnih medija, i Maninder Sawhney, viši potpredsjednik digitalne prodaje.

“Adobe je zarobio kupce na jednogodišnje pretplate kroz skrivene naknade za prijevremeni raskid i brojne prepreke otkazivanju”, rekao je Samuel Levine, direktor ureda za zaštitu potrošača FTC-a.

Dodajmo i da su pretplate donijele 4,92 milijarde dolara (4,5 milijardi eura) ili 95 posto Adobeovih prihoda u prvom tromjesečju ove godine.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari