Američka kompanija pribavila kinesku dozvolu za proizvode od galija i germanija

pixabay.com
Galij i germanij se koriste za izradu čipova i poluvodiča, ilustracija Foto: Pixabay.com

Američki proizvođač poluvodičkih pločica AXT izvijestio je da je njegov kineski ogranak Beijing Tongmei pribavio preliminarne izvozne dozvole za galijeve i germanijeve supstrate, ključne za proizvodnju čipova. Tongmei će nastojati pribaviti dozvole i za druge kupce, stoji u priopćenju, prenosi Hina.

AXT ima sjedište u Kaliforniji i pogone u Kini. U srpnju objavili su da će tražiti dozvole za kontinuirani izvoz galijskih i germanijskih supstratnih proizvoda iz Kine nakon što je Peking neočekivano najavio strožu kontrolu isporuka.

Potkraj prošlog tjedna, kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je da su neke kineske tvrtke dobile izvozne dozvole za proizvode od galija i germanija, a nekoliko je zahtjeva još u postupku obrade.

U kolovozu kineske tvrtke nisu izvozile germanij ni galij, pokazali su carinski podaci. Kina u kolovozu nije izvozila proizvode od kovanog germanija. U srpnju izvezla je 8,63 metričke tone, dvostruko više nego u lipnju jer su inozemni kupci požurili osigurati zalihe prije stupanja na snagu izvoznih ograničenja.

U kolovozu je stao i kineski izvoz proizvoda od kovanog galija. U srpnju izvezeno je 5,15 tona, a u istom mjesecu lani 7,67 tona, pokazali su podaci.

U srpnju Kina je najavila da će od 1. kolovoza ograničiti izvoz osam proizvoda od galija i šest od germanija, reagirajući na niz mjera kojima je SAD ograničio izvoz sofisticiranih čipova u Kinu, pozivajući se na nacionalnu sigurnost i moguću dvojnu primjenu, koja uključuje i vojsku.

U prvih osam ovogodišnjih mjeseci Kina je izvezla ukupno 36,45 metričkih tona kovanog germanija, prenosi Hina, što je za 58 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Isporuke kovanog galija bilježile su pak isti postotni pad, smanjivši se na 22,72 tone.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari