Zapošljavanje u Njemačkoj pada, pesimizam i štednja rastu

Foto: Aleksey/Pexels

Zapošljavanje u Njemačkoj usporilo je u rujnu, a povećao se pesimizam kod potrošača, uz pojačanu sklonost štednji, pokazala su u srijedu istraživanja instituta Ifo i GfK koja prenosi Hina.

Ifov indeks zapošljavanja spustio se u rujnu na 95,8 bodova, najnižu razinu od veljače 2021. godine, i manji je za 1,2 boda nego u kolovozu.

Nedostatak narudžbi i gubitak zamaha u sektorima trgovine, građevinarstva i usluga glavni su razlozi pogoršanja, objašnjava institut za ekonomska istraživanja u priopćenju.

“Snažan rast zapošljavanja kojem smo svjedočili proteklih nekoliko mjeseci splasnuo je (u rujnu)”, rekao je voditelj istraživanja Ifoa Klaus Wohlrabe.

Ifo istodobno upozorava na demografske promjene, istaknuvši da će zbog starenja stanovništva njemačko tržište rada srednjoročno gubiti sve više radnika.

Odvojeno istraživanje instituta GfK pokazalo je blago pogoršano raspoloženje njemačkih potrošača zbog tvrdokorno visoke inflacije koja potiče štednju.

GfK-ov indeks potrošačke klime pao je na minus 26,5 bodova, u odnosu na blago revidiranih minus 25,6 bodova u rujnu.

Blago pogoršanje, drugi mjesec zaredom, posljedica je, prije svega, značajno pojačane sklonosti potrošača štednji, što se očituje u skoku odgovarajućeg indeksa u rujnu na osam bodova, najvišu razinu od travnja 2011. godine, sa svega 0,5 bodova u kolovozu.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari