Zabrinutost za opskrbu podigla cijene nafte prema 96 dolara

pixabay.com
Naftna bušotina u moru, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 96 dolara budući da je trgovce zabrinula procjena američke vlade o kontinuiranom padu proizvodnje iz škriljaca, raspirivši zabrinutost za opskrbu.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je, jučer nakon podneva, viša za 1,24 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 95,67 dolara, prenosi Hina. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,92 dolara višoj cijeni od 93,40 dolara.

Trgovce je zabrinula procjena američke vlade da bi se proizvodnja nafte u regijama bogatim škriljevcem mogla smanjiti i u listopadu, treći mjesec zaredom, na 9,393 milijuna barela dnevno. Procjena se nadovezuje na odluku Saudijske Arabije i Rusije o smanjivanju proizvodnje do kraja godine, za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno.

Analitičari upozoravaju da bi to moglo značiti tijesnu opskrbu u idućim mjesecima.

“Tržište nafte vjerojatno će biti tijesno opskrbljeno tijekom cijele zime”, smatra Edward Moya iz OANDA-e.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman brani smanjenu opskrbu iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njihovih saveznika.

Međunarodna energetska tržišta, prenosi Hina, treba blago regulirati kako bi se obuzdale oscilacije, istaknuo je saudijski dužnosnik, upozorivši istodobno na neizvjesnost koju stvaraju kineska potražnja, europski gospodarski rast i mjere središnjih banaka usmjerene na obuzdavanje inflacije.

U fokusu će ovog tjedna biti dvodnevna sjednica američke središnje banke, koja počinje tokom dana, i odluka o kamatnim stopama. Sjednica “neće smiriti nervozu”, smatra Tamas Varga iz PVM Energyja, ukazujući na kontinuirani “sukob” između znatno smanjene ponude i slabih ekonomskih izgleda.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 96,93 dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari