Wall Street nastavlja rasti, povećavanje kamatnih stopa bliži se kraju

Foto: Pexels/Alesia Kozik

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle četvrti dan zaredom jer je izvješće o proizvođačkim cijenama potvrdilo da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju.

Dow Jones, piše Hina, ojačao je 0,14 posto, na 34.395 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,85 posto, na 4.510 bodova, a Nasdaq indeks 1,58 posto, na 14.138 bodova.

Nakon što su dan prije to pokazali podaci o potrošačkim cijenama, jučer je i izvješće o proizvođačkim cijenama potvrdilo da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju.

Proizvođačke cijene porasle su u lipnju samo 0,1 posto na godišnjoj razini, što je njihov najblaži rast još od polovice 2020. godine, dok je njihov rast mjesec dana prije iznosio 0,9 posto.

Ti podaci nadmašili su očekivanja analitičara i učvrstili uvjerenje ulagača da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje već više od godinu dana.

Tako se sada očekuje da će Fed ovoga mjeseca još jednom povećati kamate za 0,25 postotnih bodova i da će to biti posljednje povećanje u ovom ciklusu.

Najveći poticaj S&P 500 i Nasdaq indeksu dao je jučer snažan rast cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što su Alphabet i Nvidia.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari