Vlada RH: Hrvatska jedina zemlja kojoj je od početka COVID krize povećan kreditni rejting za dva stupnja

Pixabay.com
S&P: Kreditni rejting Hrvatske raste, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Nakon što je sredinom rujna ove godine agencija S&P zadržala rejting Hrvatske na BBB+ i revidirala izglede dugoročnog rejtinga Hrvatske iz stabilnih u pozitivne, isto je u petak učinila i agencija Fitch.

Kreditni rejting Hrvatske zadržan je na najvišoj dosad investicijskoj razini BBB+, dok su izgledi revidirani iz stabilnih u pozitivne.

,,Dvije svjetske agencije za dodjelu kreditnog rejtinga u razmaku od nekoliko tjedana zadržale su najvišu dosad investicijsku razinu kreditnog rejtinga Hrvatske i revidirale izglede iz stabilnih u pozitivne. Agencija Fitch utvrdila je da je u odnosu na pretpandemijski četvrti kvartal 2019. godine, Hrvatska ostvarila kumulativni rast BDP-a od 13 posto, što je drugi najbolji rezultat u EU. Brzom oporavku od pandemije i energetske krize pridonijele su snažne mjere Vlade, kao i agilnost hrvatskih gospodarstvenika i radnika. U izvješću agencije prepoznata je važnost članstva u europodručju, kao i postignuća u pogledu političke, gospodarske i financijske stabilnosti, ravnoteže proračuna, pada udjela javnog duga u BDP-u i provedbe reformi u okviru Plana oporavka i otpornosti. Kreditni rejting Hrvatske bio je ispod investicijske razine, a sada je na korak do A razine”, izjavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, u priopćenju dostavljenom našem portalu.

Fitch, prema najavama, očekuje i daljnje usporavanje inflacije u Hrvatskoj. Ujedno procjenjuju da bi gospodarski rast u razdoblju 2023-2025. trebao prosječno iznositi 2,7 posto, u odnosu na prosjek europodručja od 1,1 posto.

Posebno se ističe i da je Hrvatska među najbržim zemljama u povlačenju sredstava iz Mehanizma za oporavak EU-a, te će, nakon što se realizira uplata treće rate, stoji u priopćenju, biti prva zemlja u EU koja je povukla preko 50 posto dodijeljenih bespovratnih sredstava.

Iz Vlade RH su priopćili i da je Hrvatska jedina zemlja kojoj je, od početka COVID krize do danas, povećan kreditni rejting za dva stupnja i to po sve tri agencije za dodjelu kreditnog rejtinga.

Sve tri najvažnije bonitetne agencije (Fitch, S&P, Moody’s) drže kreditni rejting Hrvatske unutar investicijskog, što je posljedica ulaska u europodručje.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari