U Zagrebu nastaje uređaj koji će pomoći u liječenju bolesti mozga: Već smo prijavili patente

EMHANCE, Foto: Promo

Hrvatski “health tech” dobiva još jedan revolucionaran uređaj. Riječ je o uređaju nazvanom EMHANCE namijenjenom liječenju i praćenju napretka pacijenata oboljelih od različitih bolesti mozga. Iza njega stoji istoimeni startup s čijim smo suosnivačima Jasminom Isaković, Filipom Slatkovićem i Dinkom Mitrečićem porazgovarali za financije.hr.

Za početak, predstavite mi ukratko EMHANCE uređaj – kod kojih neuroloških poremećaja pomaže u liječenju?

EMHANCE je prijenosni uređaj koji koristi elektromagnetska polja za neinvazivno liječenje i praćenje napretka pacijenata oboljelih od bolesti mozga. Originalno, ovaj je uređaj bio zamišljen za ublažavanje simptoma kod pacijenata s multiplom sklerozom. Međutim, tijekom trenutnih pretkliničkih ispitivanja, istražujemo i njegovu potencijalnu primjenu u liječenju ishemijskog moždanog udara te ostalih bolesti mozga s upalnom komponentom.

Na kojem principu radi?

Rad EMHANCE uređaja uglavnom se temelji na elektromagnetskoj indukciji, fizikalnom principu koji je u podlozi nekih od najrasprostranjenijih medicinskih uređaja današnjice kao što su transkranijalna magnetna stimulacija (TMS) i duboka stimulacija mozga (DBS). Kroz različita pretklinička istraživanja provedena na životinjskim modelima u 20. i 21. stoljeću, otkriveno je da elektromagnetska polja mogu utjecati i na aktivnost mikroglija i astrocita, stanica u živčanom sustavu koje igraju vitalnu ulogu u imunološkom odgovoru. Elektromagnetska polja time mogu smanjiti upalne procese u mozgu te poboljšati funkcionalnost živčanih stanica. Osim toga, ona potencijalno mogu potaknuti i diferencijaciju neuralnih matičnih stanica koje imaju sposobnost regeneracije oštećenog tkiva.

Naša dugoročna vizija za EMHANCE uređaj uključuje integraciju naprednih senzora za daljinsko praćenje različitih fizioloških parametara. Ova inovacija omogućit će zdravstvenim stručnjacima da u stvarnom vremenu prate napredak pacijenta, čime se poboljšava kvaliteta skrbi i liječenja. Na taj način, EMHANCE uređaj ne samo da će pružati personaliziranu terapiju, već i omogućavati kontinuirano praćenje i prilagodbu terapije na temelju trenutnih potreba pacijenta, čime će se postići optimalna skrb za svakog pojedinog pacijenta.

Kako ste došli na ideju napraviti takav uređaj i u kojoj je izrada trenutno fazi?

Početna ideja za uređaj EMHANCE proistekla je iz Jasmininog završnog rada na New Yorku University u Abu Dhabiju koji se fokusirao na računalno modeliranje elektromagnetskih polja unutar središnjeg živčanog sustava kod pacijenata koji boluju od multiple skleroze i ishemijskog moždanog udara.

U 2019. godini, s vizijom daljnje realizacije naše ideje, okupili smo ekipu stručnjaka iz domena elektrotehnike i medicine. Tako je formiran osnivački tim našeg startupa. Od tada, naš tim kontinuirano radi na razvoju ideje i usavršavanju dizajna EMHANCE uređaja. Kako bi podržali svoj rad, prijavili smo se na Proof of Concept (PoC8) poziv koji su raspisali HAMAG BICRO i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (MGPO) u istoj godini. Uspješna prijava na ovaj natječaj, zajedno s dobivenim bespovratnim sredstvima, otvorila nam je put za daljnje razvijanje ideje i sastavljanje prijave za patent.

Tada je Filip preuzeo ključnu ulogu u dizanju i hardverskom razvoju EMHANCE uređaja te pisanju patentne prijave. S druge strane, Dinko je bio zadužen za planiranje i provođenje pretkliničkih ispitivanja te definiranje kliničkih indikacija koje bi mogle biti kandidati za primjenu uređaja.

Tim je 2021. uspješno podnio patentnu prijavu i nastavio s izradom prototipa uređaja. Nastavno na to, dvije godine kasnije, ušli smo i u nacionalne i regionalne faze patentne zaštite u Europskom patentnom uredu, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Kanadi, Australiji, Indiji, Južnoj Koreji, Izraelu i Japanu. Paralelno s tim, kontinuirano radimo na optimizaciji prototipa za pretklinička ispitivanja i planiranju daljnjih eksperimenata.

Dosad ste ga testirali na staničnim modelima, koji je idući korak?

Nakon što smo uspješno proveli testiranje na staničnim modelima, sada smo usmjereni na replikaciju rezultata provedenih pokusa te razvoj prototipa za ispitivanja na životinjama. Kako bismo ostvarili ovaj cilj, trenutno smo u procesu prikupljanja financijskih sredstava u iznosu od 400.000 eura kroz pre-seed rundu. Ova sredstva će nam omogućiti da dizajniramo i proizvedemo minimalno održivi proizvod (MVP) namijenjen za ispitivanja na životinjama.

Osim toga, ubrzo ćemo krenuti raditi na razvoju softverskog rješenja koje će omogućiti prilagodbu terapije u realnom vremenu, kao i na uspostavi sustava za kontrolu kvalitete.

Koje bi bile neke glavne razlike između Vašeg uređaja i drugih koji nude takve terapije?

EMHANCE uređaj je zamišljen kao sveobuhvatno rješenje koje se usredotočuje na zadovoljavanje specifičnih potreba svih dionika u zdravstvenom sektoru. Naša inovativna upotreba fizioloških senzora i strojnog učenja omogućit će nam da prilagodimo protokole liječenja na temelju trenutnih potreba pacijenta, što je konkurentska prednost koju drugi uređaji na tržištu ne nude.

Dok liječnici mogu kontinuirano pratiti svoje pacijente, što dovodi do smanjenja broja prijema u bolnicu i smanjenih rizika za pacijente, bolnički administratori dobivaju besprijekornu integraciju u bolničke informacijske sustave (BIS). Pacijentima je, s druge strane, omogućena njega kod kuće i ublažavanje simptoma bolesti.

Naš uređaj je posebno dizajniran za liječenje neuroloških poremećaja, prateći aktualne trendove na tržištu liječenja bolesti mozga. Unatoč nedavnim pomacima na tom području, mnoge potrebe pacijenata ostaju nezadovoljene – uključujući želju za personaliziranim i neinvazivnim terapijskim rješenjima. EMHANCE tako nudi rješenje koje ne samo da poboljšava rezultate zdravstvene skrbi, već također optimizira same procese za pružatelje zdravstvenih usluga.

U konačnici, uređaj nije zamišljen samo kao proizvod, već i kao alat za bolju zdravstvenu skrb. Naša vizija je stvaranje zdravije budućnosti za sve, a EMHANCE uređaj je ključni dio te vizije.

Kada ste pokrenuli EMHANCE startup i koliko je danas ljudi u timu?

Nakon godinu dana intenzivnog angažmana u startup inkubatorima i stjecanja znanja o medicinskoj industriji, EMHANCE je otvorio svoja vrata u rujnu 2023. godine. Jasmina Isaković, doktorica znanosti iz Temeljnih medicinskih znanosti, stručnjakinja je za modeliranje elektromagnetskih polja u živčanom sustavu i direktorica EMHANCE-a. Filip Slatković, magistar znanosti iz područja Medicinskih tehnologija je voditelj razvoja proizvoda i kontrole kvalitete te donosi više od šest godina iskustva u medicinskoj industriji. Njegova stručnost obuhvaća sve aspekte razvoja medicinskih uređaja, od samog dizajna do njihovog testiranja, s posebnim naglaskom na sigurnosne standarde i hardverska rješenja. S druge strane, Dinko Mitrečić, liječnik i doktor znanosti iz područja biomedicine te predstojnik Katedre za Histologiju i Embriologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, preuzima funkciju kordinatora za pretklinička ispitivanja, uključujući dizajn protokola i provođenje samih ispitivanja EMHANCE uređaja.

Što se događalo dalje? Ako se ne varam, sudjelovali ste u nekoliko startup programa, među ostalim i u Nuqleusovu deep-tech venture builderu?

U veljači prošle godine, EMHANCE je postao dio Nuqleus deep-tech venture buildera, gdje smo uspješno prošli sve faze ovog intenzivnog programa. Tijekom našeg sudjelovanja u Nuqleusu, imali smo priliku raditi s mentorima i stručnjacima iz različitih industrija. Naša suradnja obuhvaćala je područja poput intelektualnog vlasništva, prikupljanja sredstava, istraživanja tržišta, marketinga i poslovnog razvoja. Uz podršku Afekt creative engineering studija, unutar Nuqleusa smo radili i na razvoju brenda – proces tijekom kojeg je nastao trenutni vizualni identitet našeg startupa. Osim toga, ostvarili smo značajan napredak i u programu Get Started in Health Innovation (GSiHI), gdje smo dosegli završnu fazu. Unutar samog GSiHI, naš fokus bio je prvenstveno na istraživanju tržišta i potrebama korisnika. Iste godine, dobili smo priliku predstaviti naš uređaj na dvije ugledne konferencije – Labena Ventures Bootcamp u Sloveniji i Startup Fair Adapt 2023 u Litvi.

Kakva je situacija s financiranjem, tko su sve Vaši investitori?

Do sada smo ostvarili značajan uspjeh u prikupljanju sredstava s 80.000 eura investicija koje smo dobili od angel investitora iz Sjedinjenih Američkih Država. Trenutno smo u procesu prikupljanja dodatnih 320.000 kao dio naše pre-seed investicijske runde. Ova sredstva će nam omogućiti da proširimo zaštitu našeg intelektualnog vlasništva i razvoj prototipa koji je prikladan za ispitivanja na životinjama, što su važni koraci na našem putu prema tržištu.

Završno, koji su planovi za dalje? Planirate li možda širiti tim?

Nakon uspješnog prikupljanja sredstava, naš sljedeći korak je uspostavljanje partnerstava s organizacijama za kliničko istraživanje i zdravstvenim ustanovama. Ova partnerstva omogućit će nam provođenje pilot i “early feasibility studies”, a koje su ključne faze u kliničkim ispitivanjima medicinskih uređaja. U bliskoj budućnosti, namjera nam je proširiti tim stručnjacima u području umjetne inteligencije i algoritama strojnog učenja. Osim toga, tražit ćemo iskusne profesionalce za razvoj poslovanja i komercijalizaciju u MedTech sektoru, posebno onih s prethodnim iskustvom u vođenju kliničkih ispitivanja i plasiranju medicinskih proizvoda na tržište.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari