Tomašević: Moguć je raniji početak sanacije nekih dijelova Jakuševca

Hina
Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, Foto: Hina/Damir Senčar/siječanj 2024. godine

Zagrebački gradonačelnik, Tomislav Tomašević, rekao da je početak sanacije nekih dijelova odlagališta Jakuševec moguć prije nego što se ranije planiralo te dodao da i dalje traju vještačenja oko uzroka dvaju odrona koja su se dogodila krajem prošle godine.

“Moguće je da sanacija počne na nekim dijelovima ipak i ranije, to su najnovije informacije koje smo dobili, možda nećemo morati čekati do kraja vještačenja. Prije početka sanacije, definitivno ćemo obavijestiti javnost”, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije.

Na pitanje novinara znaju li se uzroci dvaju odrona odlagališta s kraja prošle godine, Tomašević je podsjetio da se na Općinskom sudu u novom Zagrebu provodi osiguranje dokaza tijekom kojih sudski vještaci istražuju uzroke odrona na odlagalištu.

U siječnju sam rekao da će ta istraživanja trajati šest mjeseci, ja bih isto volio da to bude ranije, međutim ne možemo nikako na to utjecati. Istraživanja toliko traju jer je potrebno testirati odlagalište na različite vremenske uvjete, na različite padaline”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je i da su međuvremenu sigurnosni protokoli za radnike na odlagalištu podignuti na najviše standarde, ali da su ujedno, prema mišljenju vještaka, dodatni odroni mogući. Istaknuo je da se radi na pronalasku rješenja za to, zbog čega je s Ministarstvom gospodarstva održao više sastanaka.

Podsjećamo, nakon odrona na odlagalištu otpada Jakuševec, tijekom prosinca 2023. godine, pri čemu je teško ozlijeđena jedna osoba, ponovno je došlo do poremećaja u odvozu otpada, posebice biootpada na području Grada Zagreba. Problem s odvozom otpada, jedan je od najvećih u Zagrebu u posljednjih godinu i pol dana, posebno od uvođenja takozvanih plavih ZG vrećica.

Krajem siječnja, zagrebačka Gradska skupština je podržala projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Zagreb na lokaciji u Resniku, što bi bilo novo odlagalište. Riječ je o prijedlogu gradonačelnika Tomislava Tomaševića o prihvaćanju sažetka “Studije izvedivosti za potrebe izgradnje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije” i podržavanju projekta izgradnje CGO Zagreb na lokaciji u Resniku.

Gradski zastupnici su tada prihvatili i Tomaševićev prijedlog odluke o jednostranom raskidu Ugovora o koncesiji za Projekt infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari