Švicarska ukida oslobađanje od poreza za uvoz električnih vozila

Pixabay.com
Električna vozila, ilustracija Foto: Pixabay.com

Švicarska je odlučila ukinuti oslobađanje od poreza na uvoz električnih vozila, objavila je francuska novinska agencija AFP.

Tako se od 1. siječnja iduće godine porez na uvoz takvih automobila iznositi četiri posto, kao i za vozila koja koriste fosilna goriva.

Ova odluka donesena je nakon što je utvrđeno kako su porezni prihodi države dosta smanjeni zbog velikog broja električnih vozila na švicarskim cestama.

Vozila na struju bila su oslobođena poreza još 1997. godine, čime je vlada željela dodatno potaknuti svoje državljane na kupnju. Situacija se, međutim, s vremenom bitno promijenila pa je između 2018. i 2022. godišnji uvoz električnih vozila porastao gotovo šest puta.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine u Švicarsku ih je uvezeno oko 30.400, što je čak 66 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Podaci koje je objavila vlada pokazuju i da električna vozila čine gotovo četvrtinu ukupnog uvoza automobila.

“Za 2022. manjak u državnoj blagajni je zbog oslobađanja od plaćanja poreza za električna vozila iznosio oko 78 milijuna švicarskih franaka (81 milijun eura), dok bi ove godine trebao porasti na između 100 i 150 milijuna”, procjenili su iz vlade.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari