SpaceX Elona Muska predvodit će misiju uništavanja ISS-a

ISS, Foto: Wikimedia Commons

Svemirska letjelica SpaceX-a Elona Muska predvodit će misiju uništavanja Međunarodne svemirske postaje (ISS) 2030. godine, objavila je NASA u srijedu.

SpaceX je dobio ugovor vrijedan 843 milijuna dolara za izgradnju takozvanog “U.S. vozila za deorbitu”.

Svemirska letjelica bit će dizajnirana da navigira istraživački laboratorij veličine nogometnog igrališta natrag u Zemljinu atmosferu nakon povlačenja 2030. godine.

Ista će u tom trenutku, piše CNBC, biti uništena.

“Ključno je pripremiti se za sigurno i odgovorno deorbitiranje Međunarodne svemirske postaje na kontroliran način”, objavila je NASA, s američkim deorbitnim vozilom koje je potrebno kako bi se “osiguralo izbjegavanje rizika za naseljena područja”.

NASA nije precizirala hoće li se SpaceX-ov dizajn za američko vozilo za deorbitu temeljiti na jednoj od postojećih svemirskih letjelica tvrtke, poput kapsula Dragon.

SAD, zajedno s četiri međunarodne partnerske agencije koje predstavljaju Rusiju, Europu, Kanadu i Japan, priprema se za konačan kraj ISS-a, koji djeluje od 2000. godine.

ISS, prvenstveno stvoren kao istraživački laboratorij s posadom, proveo je više od 3.300 eksperimenata u mikrogravitaciji. To uključuje istraživanja koja nisu moguća na Zemlji, kao što su medicinske znanosti i demonstracije tehnologije.

12 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari