Robni izvoz eurozone pao u ožujku na godišnjoj razini

Izvoz, ilustracija. Foto: Kindel Media/Pexels

U ožujku 2024. robni izvoz eurozone u ostatak svijeta bio je manji za 9,2 posto na godišnjoj razini i iznosio je 245,4 milijarde eura, a robni uvoz bio je manji za 12 posto i iznosio je 221,3 milijarde eura, prema podacima Eurostata, europskog statističkog ureda.

To je bio najsnažniji pad izvoza robe u eurozoni od kolovoza 2020. godine. U mjesecu prije je stagnirao, a u siječnju je bio veći za 0,6 posto.

Uvoz robe je u veljači pak pao za 8,3 posto, dok je u siječnju bio manji za 16,1 posto, navodi Eurostat.

Izvoz robe unutar eurozone u ožujku 2024. pao je za 12,4 posto, a uvoz za 12,6 posto. I uvoz i izvoz pali su dvostruko snažnije nego u veljači.

Statističari kažu da je bilanca robne razmjene eurozone sa svijetom pokazala višak u ožujku od 24,1 milijarde eura, što je za 26,2 posto više nego u ožujku lani.

Na godišnjoj razini je vrijednost unutarnje razmjene pala za 12,4 posto.

Na mjesečnoj razini izvoz robe iz eurozone porastao je, prema sezonski prilagođenim podacima, za 0,1 posto, dok uvoz je imao isti postotni pad. Tako je trgovinski višak u ožujku iznosio 17,3 milijarde eura, što znači da je uvećan za 3,6 posto u odnosu na veljaču.

U prvom tromjesečju 2024. izvoz robe iz eurozone porastao je za 0,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Istodobno, uvoz robe je smanjen za 2,4 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari