Rimac najavio ulazak na tržište stacioniranih sustava za pohranu energije

Izvor: .rimac-newsroom.com

Tvrtka Rimac Technology, poznatog hrvatskog poduzetnika Mate Rimca, najavila je ulazak na tržište stacionarnih sustava za pohranu energije (ESS) s novim brendom – Rimac Energy.

Rimac Technology vjeruje da ovaj korak predstavlja značajnu prekretnicu za tvrtku, koja proširuje poslovanje izvan svoje jake pozicije u tehnologiji električnih vozila visokih performansi, uvodeći inovativne ESS-ove, najavljeno je u priopćenju povodom lansiranja brenda Rimac Energy.

Tim Rimac Energy od 60 zaposlenika radi na ESS-ovima, te tvrtka tvrdi da je razvila novu arhitekturu baterija koja gubitke smanjuje do 50 posto i zauzima do 40 posto manje prostora od najsuvremenijih rješenja.

“Dodatne tehnološke prednosti uključuju produženi životni vijek, veću dostupnost, kao i konkurentne troškove samoga sustava i njegove instalacije”, rekli su iz Rimac Technology dodajući da će detalji o jedinstvenoj tehnologiji iza brenda Rimac Energy, koja se razvija i proizvodi u pogonu Rimac Technology u Zagrebu, biti otkriveni kasnije tijekom godine.

Rimac Kampus / Izvor: rimac-newsroom.com

Iz tvrtke su najavili kako će Rimac Energy ponuditi rješenja u komercijalnom i industrijskom sektoru, kao podrška elektroenergetskoj mreži, a da su rješenja za brzo i megavatno punjenje pomoću baterija “već u tijeku”.

Tvrtka je rekla da trenutačno pregovara o nekoliko projekata s klijentima, uključujući pilot projekt s jednom od vodećih tvrtki za obnovljivu energiju koja traži baterijska rješenja za pohranu energije kao podršku njihovim solarnim i vjetroelektranama.

Mate Rimac / Foto: rimac-newsroom.com

“Očekuje se da će pilot sustavi biti proizvedeni do kraja ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu.” Serijska proizvodnja trebala bi započeti 2025. godine u Rimac Kampusu koji je trenutno u izgradnji, uz postupno povećanje proizvodnih kapaciteta na desetke gigavat-sati (GWh)”, najavljuju u priopćenju.

Osnivač i izvršni direktor Uprave Rimac Grupe Mate Rimac u pisanoj je izjavi ocijenio kako postoji hitna potreba za infrastrukturom čiste energije koja bi podržala integraciju obnovljivih izvora energije u mrežu pružanjem mogućnosti skladištenja i balansiranja energije.

“S obzirom na naše iskustvo u tehnologiji električnih vozila visokih performansi i predanost održivom razvoju, ovaj se put čini kao prirodan napredak za nas. Naš tim se jako veseli stvaranju rješenja koja čistu energiju čine dostupnijom, jer nastojimo smanjiti svoju ovisnost o fosilnim gorivima i postići zeleniju budućnost”, rekao je Rimac.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari