Regionalne banke u SAD-u pred bankrotom

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Američka regionalna banka PacWest Bancorp sa sjedištem u Los Angelesu razmatra strateške opcije, uključujući potencijalnu prodaju ili dokapitalizaciju.

Banka se nada izbjegavanju sudbine drugih banaka koje su preuzeli američki regulatori proaktivnim pronalaženjem rješenja za jačanje svojih financija. Ti su napori uslijedili nakon što je banka prikupila 1,4 milijarde dolara od investicijske tvrtke Atlas SP Partners krajem ožujka.

PacWest jedna je od 100 najvećih banaka u SAD-u i ima podružnice u Kaliforniji, kao i u Durhamu, u Sjevernoj Karolini i Denveru u Coloradu. Prema prošlotjednoj objavi rezultata za prvo tromjesečje, depoziti su se stabilizirali nakon što su neki klijenti povukli svoj novac.

Najnovije objave PacWest-a potaknule su nagli pad cijena njezinih dionica, kao i dionica nekoliko drugih američkih regionalnih zajmodavaca u trgovanju nakon zatvaranja američkih burzi, piše Blic Business.

Regionalna banka Western Alliance Bancorp pokušala je ohrabriti tržišta rekavši kako nema neuobičajenih kretanja u depozitima i da ima dovoljno likvidnosti. Regionalni zajmodavac sa sjedištem u Phoenixu rekao je da “potvrđuje svoju financijsku snagu kao i svoje smjernice rasta depozita kao odgovor na nedavna kretanja u bankarskoj industriji”.

Veliki problemi u bankarskom sektoru

Previranja u bankarskom sektoru dolaze nakon relativno mirnog razdoblja i mogla bi smanjiti dostupnost kredita diljem Amerike i naštetiti gospodarskom rastu.

Foto: Freepik.com

Povjerenje u financijsku instituciju gradi se desetljećima, a uništava u nekoliko dana. Kao i kod svakog domino efekta, sljedeća najslabija banka počinje posrtati, kažu stručnjaci.

Dionice PacWest izgubile su gotovo 90 posto svoje vrijednosti od početka regionalne bankarske krize 8. ožujka.

Kriza u američkim regionalnim bankama započela je u ožujku, kada je navala klijenata na banku u Silicijskoj dolini, potaknuta društvenim mrežama, dovela do njenog iznenadnog zatvaranja i potaknula štediše diljem regionalnih banaka da potraže sigurnost u najvećim institucijama. Ti su problemi natjerali regulatore na uvođenje hitnih mjera. Činilo se da se situacija na tržištu smirila krajem prošlog mjeseca.

Međutim, prošlog vikenda First Republican Bank propala je nakon masovnog povlačenja depozita i prodana je JPMorgan Chaseu na aukciji koju je tijekom vikenda održala Federalna agencija za osiguranje depozita (FDIC).

Iako je First Republican, banka za bogate sa sjedištem u Kaliforniji, bila treća banka koja je propala od ožujka, regulatori su se nadali da će njezina prodaja JPMorganu okončati krizu. Umjesto toga, transakcija je obnovila strahove na tržištu. Neki ulagači upozoravaju da kriza nije gotova, a hedge fondovi se klade da bi i druge banke mogle doći na red.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari