Rast kineskog gospodarstva ipak nije zasjenio probleme s nekretninama i nezaposlenošću mladih

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/People%27s_Bank_of_China_Headquarter%2C_Beijing.jpg/2048px-People%27s_Bank_of_China_Headquarter%2C_Beijing.jpg
Kineska središnja banka, Peking, Kina Foto: Wikimedia Commons/Max12Max

Kina je izvijestila o snažnom gospodarskom rastu u prvom kvartalu 2024, javlja Business Insider.

Drugo najveće svjetsko gospodarstvo poraslo je tako 5,3 posto u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, pokazali su podaci Državnog ureda za statistiku, nadmašivši rast od 4,8 posto koji su predviđali analitičari anketirani od strane Bloomberga.

U usporedbi s posljednjem kvartalom prošle godine, u pitanju je rast od 5,2 posto.

Sheng Laiyun, zamjenik direktora NBS-a, istaknuo je na brifingu za novinare u Pekingu da je važan čimbenik bila industrija, zaslužna za više od jedne trećine rasta.

Njihovo je gospodarstvo u prvom tromjesečju bilo potpomognuto i povećanom potrošnjom tijekom kineskih novogodišnjih praznika u veljači, smatra Louise Loo, kineska ekonomistica pri Oxford Economicsu.

Unatoč tim brojkama, Bloomberg ističe kako se Kina još uvijek nije do kraja pobijedila sve gospodarske izazove.

Maloprodaja u ožujku porasla je tako 3,1 posto u odnosu na godinu prije, što je ipak bitno manje od očekivanih 4,8 posto. Industrijska proizvodnja za ožujak također je promašila predviđanja, dostigavši svega ​​4,5 od šest posto.

Najveći uteg i dalje je kinesko tržište nekretnina koje nastavlja padati usred dužničke krize, s prodajom novih kuća u prvom tromjesečju manjom za za gotovo 31 posto u odnosu na godinu ranije.

Također, podaci nisu uključivali stopu nezaposlenosti mladih u Kini, koja je u lipnju 2023. dosegnula rekordnih 21,3 posto prije nego što je Peking preinačio metodologiju za izračunavanje kako bi iz nje isključio redovite studente.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari