Proračunski manjak u EU i eurozoni zamjetno smanjen na početku 2023.

pixabay.com
Finamcijski oporavak, ilustracija Foto: Pixabay.com

Proračunski manjak u eurozoni i EU, iskazan udjelom u bruto domaćem proizvodu (BDP), zamjetno je smanjen u prvom tromjesečju zahvaljujući manjim rashodima i većem nominalnom BDP-u, pokazali su preliminarni podaci Eurostata, objavila je Hina.

Na razini 20-očlane eurozone, sezonski prilagođeni proračunski manjak iskazan udjelom u BDP-u spustio se u prvom tromjesečju na 3,2 posto, sa 4,7 posto u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca, što je bila njegova najviša razina od proljeća 2021. godine, izračunao je europski statistički ured.

Na razini EU-a smanjio se na tri posto, sa 4,5 posto u razdoblju od listopada do prosinca, također najviše razine od proljeća 2021.

Pad deficita u odnosu na prethodno tromjesečje na oba područja proizlazi iz smanjenih ukupnih rashoda i, prenosi Hina, povećanog nominalnog BDP-a, navodi Eurostat. Mjere pomoći kojima su vlade ublažavale utjecaj visokih cijena energije snažno su utjecale na državni proračun u drugoj polovini 2022. i u prvom ovogodišnjem tromjesečju i većina država bilježila je manjak i na početku ove godine, utvrdili su statističari.

“Trojka” s viškom

Prema sezonski prilagođenim podacima kojima je Eurostat raspolagao, najveći je proračunski manjak iskazan udjelom u BDP-u u prvom tromjesečju ponovno bilježila Mađarska, od 11,1 posto.
Slijede Rumunjska, Francuska i Belgija, s manjkom od šest odnosno 5,1 i pet posto BDP-a.

Najmanji je bio u Luksemburgu i Švedskoj gdje je iznosio 0,6 posto BDP-a, a blizu je i Litva s manjkom od 0,7 posto. Proračunski višak bilježile su samo Irska, Danska i Portugal, od 3,1 posto, odnosno tri i 2,8 posto BDP-a.

Eurostat nije raspolagao sezonski prilagođenim podacima za Hrvatsku, Grčku, Italiju i Cipar.

Prema sezonski neprilagođenim podacima, Hrvatska je u prvom ovogodišnjem kvartalu imala uravnotežen proračun, pokazalo je izvješće Eurostata. U četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju bilježila je manjak u proračunu od 4,9 posto BDP-a.

Na razini eurozone sezonski neprilagođeni manjak iskazan udjelom u BDP-u iznosio je u prvom tromjesečju 4,2 posto, a na razini EU-a četiri posto, izračunao je europski statistički ured.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari