Primorac u Hong Kongu potpisao Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Wikimedia Commons/Patrick Siebert
Marko Primorac, Foto: Wikimedia Commons/Patrick Siebert

Ministar financija Marko Primorac je u Hong Kongu potpisao Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja dohotka i imovine te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza između vlada Republike Hrvatske i Posebnog upravnog područja Hong Konga Narodne Republike Kine, objavilo je Ministarstvo financija.

“Potpisivanjem i stupanjem na snagu tog ugovora između dvije države postići će se brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda te poboljšati uvjeti za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga. Također, povećat će se razina ukupne gospodarske aktivnosti, omogućiti daljnji razvoj i jačanje bilateralnih odnosa”, ističe se u priopćenju Ministarstva.

Hrvatski je ministar financija taj ugovor potpisao u sklopu boravka u Hong Kongu, gdje, na poziv tajnika za financije Posebne administrativne uprave Hong Konga Paula Chana, sudjeluje na Azijskom financijskom forumu (AFF), uz brojne istaknute visoke predstavnike financijskih institucija i poslovnog okruženja, prenosi Hina.

U uvodnom dijelu foruma sudjelovao je u raspravi o održivosti financiranja, fiskalnom kapacitetu i potencijalima međunarodne suradnje u kontekstu posljedica Covid-19 pandemije. Također, s ostalim panelistima razmijenio je mišljenja vezano uz ekonomske strukturne reforme, jačanje otpornosti gospodarstva i povećanje produktivnosti u cilju intenziviranja konkurentnosti na globalnom tržištu.

Na inicijativu predstavnika države Katar, Primorac se susreo s ministrom financija Katra Alijem bin Ahmedom Al Kuwarijem.

“Ministri su razmijenili mišljenja o mogućnostima jačanja bilateralne suradnje u području financija i gospodarstva”, navodi se u priopćenju, uz napomenu da je ministar Primorac upoznao ministra Al Kuwarija s aktualnim ekonomskim stanjem u Hrvatskoj, predstavio potencijale koje nudi hrvatsko gospodarstvo za buduća ulaganja i suradnju s katarskim tvrtkama. Ujedno je naglasio predanost Hrvatske u pogledu aktivnosti na očuvanju stabilnosti javnih financija.

Tijekom službenog posjeta Hong Kongu ministar Primorac sastao se i s predstavnicima Gospodarske komore Hong Konga i Kineske gospodarske komore u Hong Kongu, a na tim su sastancima raspravljene dosadašnje bilateralne i ekonomske aktivnosti te potencijali za intenziviranje budućih ulaganja.

“Ministar Primorac upoznao je predstavnike gospodarskih komora s reformama, kretanjima rasta hrvatskog gospodarstva i mogućnostima za razvoj investicija. Također, izrazio je spremnost na daljnje intenziviranje bilateralne suradnje i pozvao na izgradnju daljnjih partnerskih odnosa”, navode iz Ministarstva financija.

Sastao se i s tajnikom za ekonomske i financijske poslove Posebnog upravnog područja Makaa, a razgovarali su o razmjeni iskustava u sektoru turizma, posebice u njihovom visokom segmentu, zaključuje se u priopćenju.

5 Odgovora

  1. Da je barem više ministara kao što je gospodin Primorac. Hrvatska bi bila raj na zemlji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari