Primorac: Hrvatska poželjna destinacija za poslovni nastan

Wikimedia Commons/Patrick Siebert
Marko Primorac, Foto: Wikimedia Commons/Patrick Siebert

Porezno opterećenje rada u Hrvatskoj je jedno od najnižih u Europskoj uniji (EU), te je stoga Hrvatska poželjna destinacija za poslovni nastan, poručio je ministar financija Marko Primorac. Sudjelovao je na 7. Poreznoj konferenciji “Nova generacija poreza: Sadašnjost i budućnost oporezivanja”, u organizaciji zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i tvrtke Deloitte Hrvatska.

Primorac je na konferenciji predstavio portal porezne konkurentnosti, koji se nalazi na internetskoj stranici Porezne uprave, prenosi Hina. Portal omogućuje međunarodnu usporedbu poreznih sustava članica EU-a, kao i nacionalnu usporedbu, s obzirom na to da jedinice lokalne samouprave od početka godine imaju ograničenu autonomiju u određivanju stopa poreza na dohodak.

Moći će se uspoređivat i ostali porezi koje te jedinice mogu određivati, kao što su porez na kuće za odmor, paušalni porez u turizmu te porez na potrošnju. Također, portal će uključivati i osnovne statističke podatke, primjerice o fiskaliziranim računima i prometu u kupoprodaji nekretnina, što bi trebalo biti korisno i za medije.

Primorac je pojasnio da je porezni sustav u Hrvatskoj dominantnije orijentiran prema oporezivanju potrošnje, što znači da većina poreznih prihoda dolazi od PDV-a i trošarina. No, s druge strane, Hrvatska je, prema njegovim riječima, “vrlo konkurentna” u oporezivanju dobiti i rada. Smatra da se time povećava međunarodna porezna konkurentnost.

“Odgovorno tvrdim, unatoč tome što je porezno opterećenje potrošnje u Hrvatskoj značajno veće od prosjeka EU-a, to je dobro i to ne treba mijenjati”, poručio je ministar financija, dodajući da Hrvatska poslije Mađarske ima drugu najvišu opću stopu PDV-a u EU.

S druge strane, istaknuo je da je Hrvatska po implicitnoj stopi poreza na dohodak, koja iznosi 27 posto, treća u Uniji. “Hrvatska agregatno po oporezivanju rada spada među top tri članice EU-a s najmanjim poreznim opterećenjem rada”, poručio je Primorac, dodajući da je ta stopa najviša u Italiji, a iznosi 43 posto.

Primorac je apostrofirao i međunarodnu konkurentnost Hrvatske kada je riječ o oporezivanju kapitala, pri čemu nižu stopu poreza na dobit od deset posto plaća 91 posto obveznika. Pritom, ta stopa od deset posto je najniža u Uniji, a ima ju još i Bugarska, istaknuo je. I po višoj stopi poreza na dobit od 18 posto Hrvatska je među državama EU-a koje su konkurentnije, točnije sedma je po najblažem poreznom opterećenju, dodao je ministar financija.

Između ostalog, istaknuo je i da su analize pokazale da za smanjenje cijena proizvoda najčešće nije uputno snižavati stope PDV-a i širiti krug proizvoda s nižim stopama, iz jednostavnog razloga jer se ta smanjenja preliju u povećanje marži, a ne rezultiraju smanjenjem cijena.

U kontekstu poreza na nekretnine, poručio je da u ovoj godini neće biti uvođenja novih poreza, dok će se u budućnosti vidjeti i eventualno odlučivati o tome hoće li se postojeći porez na kuće za odmor u određenoj mjeri modificirati, kao i hoće li se uvoditi novi porez na tragu ranijih prijedloga o oporezivanju nekretnina.

Upitan o tome da poslodavci problematiziraju oporezivanje onih viših plaća, koje su se do 2024. oporezivale po stopi od 30 posto, Primorac je ocijenio da se radi o malom broju takvih obveznika, njih oko 12.000 ili 0,4 posto od ukupnog broja poreznih obveznika.

Paušalni obrtnici zahtijevaju da se, u kontekstu i inflacije, podigne prag za ulazak u sustav PDV-a s trenutnih 40.000 eura, no Primorac je ocijenio da je taj prag u Hrvatskoj “relativno dobro pozicioniran” te da ga nema potrebe povećavati, pri čemu je u Uniji nekoliko država s višim pragom, a cijeli niz s nižim.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari