Povećan broj obrtnika u Hrvatskoj

Pixabay.com
Industrija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

U ožujku 2024. u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija bilo je ukupno 202.596 zaposlenih, što je za 1,4 posto više nego na kraju prethodnog mjeseca, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Porast broja zaposlenih ostvaren je u 15 područja djelatnosti, u rasponu od 0,5 posto u prerađivačkoj industrije, do 4,7 posto u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

S druge strane, broj zaposlenih pao je u četiri područja djelatnosti, u rasponu od 0,2 posto kod djelatnosti kućanstava kao poslodavaca; djelatnosti kućanstava koja proizvode različitu robu i obavljaju različite usluge za vlastite potrebe do 1,9 posto u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša.

Uspoređujući broj zaposlenih po županijama, porast je ostvaren u 20 županija i kreće se od 0,5 posto u Koprivničko-križevačkoj i Međimurskoj županiji do 3,7 posto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U Krapinsko-zagorskoj županiji broj zaposlenih ostao je na razini iz veljače 2024. godine.

U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u ožujku je bilo zaposleno 85.442 žena i 117.154 muškaraca. Prema DZS-u, broj zaposlenih žena povećao se za 1.162, a muškaraca za 1.719 na mjesečnoj razini.

7 Odgovora

  1. Naši obrtnici su kotač našeg nacionalnog gospodarstva, drago mi je da se bilježi porast u registriranim i aktivnim obrtima te u broju zaposlenih u njima 🥳

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari