OŠ Žakanj gradi jezero za učenike: Dobili smo 5.000 eura iz Zelenog pojasa, svaki cent je bitan

Financije.hr/Vladana Kovačević
Ina podijelila 60.000 eura u sklopu Zelenog pojasa, Krešimir Katić i Maja Erić, Foto: Financije.hr/Vladana Kovačević

Naš glavni cilj je očuvanje okoliša kroz korištenje digitalnih tehnologija, rekla je Maja Erić, članica Udruge Zeleni plan iz Splita.

Projekt njene udruge, pod nazivom Zeleni plan za čišći Jadran, jedan je od 15 projekata kojima je uručena nagrada Ininog Zelenog pojasa za što je izdvojeno ukupno 60.000 eura. Zeleni pojas je program namijenjen svim organizacijama civilnog društva, javnim i obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj. Cilj programa je poticanje zaštite okoliša i promocija održivog razvoja.

“Dobili smo potporu za projekt koji će pomoći u očuvanju čistoće podmorja otoka Hvara. Plan je da se kroz rad s turističkom zajednicom i volonterima obilježe područja koja su onečišćena tako da ljudi koji žele roniti mogu očistiti taj dio ili eventualno prijaviti situaciju na lokaciji, odnosno kako ide čišćenje”, objasnila nam je Maja Erić.

“Nadamo se da ćemo kroz ovaj projekt dati bar mali doprinos očuvanju okoliša. Predviđeno je da projekt traje tri mjeseca, ali željeli bismo to produžiti kako bi se osim otoka Hvara obuhvatili i otoci Splitsko-dalmatinske županije, možda i cijele Hrvatske. Od Ine smo dobili 40 posto potrebnih sredstava koja su nam pomogla da zatvorimo konstrukciju”, dodala je.

Nagradu je dobila i osnovna škola u Žakanju, malom naselju u Karlovačkoj županiji. Njihov projekt zove se Od jezerca čista, srce blista.

Financije.hr/Vladana Kovačević
Jasmina Katunić, ravnateljica OŠ Žakanje, Foto: Financije.hr/Vladana Kovačević

“Naš projekt je uređenje jezera u školskom vrtu. To je novo jezero jer je staro zatrpano, odnosno prenamijenjeno u igralište koje smo uz pomoć županije i općine uredili. Zato sada imamo potrebu urediti novo jezero jer će se tamo održavati terenska nastava iz biologije i prirode”, rekla je rekla je Jasmina Katunić, ravnateljica OŠ Žakanje, za Financije.hr.

Voda za jezero dolazi iz potoka koji je u blizini, a plan je da se pročisti dovod od izvora do jezera. Uredit će se i prilazna staza te postaviti most i tabla s popisom biljnih i životinjskih vrsta koje se nalaze u jezeru.

Financije.hr/Vladana Kovačević
Članovi DVD-a Grabarje, Foto: Financije.hr/Vladana Kovačević

“Pratimo razne natječaje i tako smo saznali za Zeleni pojas. Više puta smo se javljali na taj natječaj jer pokušavamo iz svih izvora dobiti novac za školu. Sada smo dobili 5.000 eura, a dodatno je škola osigurala 1.500 eura koje ćemo isto tako uložiti. Sam iskop i ponovna izrada jezera, to smo donacijski uspjeli odraditi uz pomoć tvrtki koje se bave iskopom. Dakle, to je već u fazi radova, ali svaki euro će nam dobro doći da projekt dovedemo do savršenstva”, kazala je ravnateljica.

U projekt su uključena i djeca jer OŠ Žakanje ima volonterski klub koji je osnovan prije pet godina. Volonteri pomažu u čišćenju i održavanju školskog vrta, ali i jezera.

Trajanje projekta je do 30. studenog ove godine, no moguće je da će biti i ranije gotov.

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Grabarje prijavilo je projekt Revitalizacija dječjeg igrališta, a od Ine su za to dobili 5.000 eura.

“U projektu smo pisali da bismo staro igralište renovirali kako bi se djeca imala gdje igrati. Održali bismo i dvije edukativne radionice. Igralište koje želimo renovirati je u centru našeg mjesta, a oko njega je veliki park”, ispričao nam je Nenad Trčka, član DVD-a Grabarje.

“Za sve što planiramo potrebno je puno više novca nego što smo dobili, no dobro će nam i ovo doći. Nismo još primili nikakva dodatna sredstva, ali nadamo se da će nam općina pomoći. Plan je da projekt bude gotov do kraja rujna 2024. godine”, rekao je za Financije.hr i zahvalio se zaposlenicama Europske razvojne agencije Grada Kutjeva (ERA) koje su DVD-u pomogle da napiše projekt.

25 Odgovora

  1. Bolje da su podijelili učenicima tih 5000€. Čuj oni će graditi jezero. E živote..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari