Novi ministar turizma odabrao 325 projekata za bespovratne potpore

Ministar turizma, foto PR

​Ministar turizma i sporta Tonči Glavina donio je Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih potpora temeljem Programa „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ za 2024. godinu, kojom se dodjeljuju potpore za 325 projekata u ukupnom iznosu od 3,4 milijuna eura.

„Ovim programom nastavljamo kontinuitet podupiranja konkurentnosti turističkog gospodarstva te svake godine program proširujemo na nove dionike. Tako su ove godine uključena i charter plovila, a kategoriju restorana proširili smo i na bistro te slastičarnice. Želimo podupirati sve dionike u sektoru, ovisno o aktualnim potrebama te vjerujem kako će ovih 325 projekata dodatno podići kvalitetu ponude našeg turizma.“, poručio je ministar Glavina.

Svi projekti trebaju doprinijeti podizanju konkurentnosti turističkog gospodarstva, a program u središte pozornosti stavlja zelenu i digitalnu tranziciju poduzetnika u sektoru turizma kroz razvoj održivih turističkih proizvoda, poboljšanje procesa u ugostiteljskom poslovanju prihvatljivih za okoliš, kružno gospodarstvo, povećanje energetske učinkovitosti, pristupačnost i inovativnost u poslovnim procesima. Korisnici bespovratnih potpora su subjekti malog gospodarstva, registrirani za ugostiteljske i/ili turističke djelatnosti i OPG-i (obiteljska poljoprivredna gospodarstva).

Energetska učinkovitost i zelena tranzicija

Kroz mjeru A podupiru se ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju te digitalizaciju i unaprjeđenje radnih procesa postojećih HOTELA (Hotel, Hotel baština (heritage), Difuzni hotel, Aparthotel, Turističko naselje, Turistički apartmani, Pansion, Lječilišne vrste hotela, Integralni hotel), a potporu će dobiti 133 prijavitelja u ukupnom iznosu od 1.744.500 eura.

Kroz mjeru B podupiru se ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju te digitalizaciju i unapređenje radnih procesa postojećih KAMPOVA (Kamp ili Kamp odmorišta) ili u nove Kampove ili Kamp odmorišta na području NUTS 2 regije: Panonske ili Sjeverne Hrvatske. Potporu kroz Mjeru B će dobiti 13 prijavitelja u ukupnom iznosu od 173.000 eura.

Kroz mjeru C podupiru se postojeći ugostiteljski objekti s cjelogodišnjim poslovanjem koji imaju neko od važećih rješenja iz skupine Restorani – Restoran, Gostionica, Bistro ili Slastičarnica za ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, te digitalizaciju i unapređenje radnih procesa u pružanju ugostiteljskih usluga, a potporu će dobiti 148 prijavitelja u ukupnom iznosu od 1.198.500 eura.

Kroz mjeru D podupiru se ulaganja OPG-a – obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i PG-a – poljoprivrednika u nova vinotočja ili kušaonice te digitalizaciju i e-punionice na postojećem OPG-u ili PG-u koje ima rješenje za ugostiteljske usluge. Potporu kroz Mjeru D će dobiti 23 prijavitelja u ukupnom iznosu od 192.700 eura.

Kroz mjeru E podupiru se ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju postojećih plovnih objekata za izlete koji su registrirani sukladno Pravilniku o vrstama plovnih objekata nautičkog turizma te postojećih plovila namijenjenih iznajmljivanju s ili bez posade i pružanju usluge smještaja gostiju na plovilu (charter plovila). Potporu kroz Mjeru E će dobiti 8 prijavitelja u ukupnom iznosu od 95.100 eura.

Rezultate programa Konkurentnost turističkog gospodarstva 2024. možete pronaći na sljedećoj poveznici na mrežnim stranicama Ministarstva turizma i sporta.

13 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari