Njemačka tvrtka FTI Touristik objavila stečaj

Freepik.com/Rawpixel.com
Stečaj, ilustracija, Foto: Freepik.com/Rawpixel.com

Njemačka turistička grupacija FTI Touristik, matična tvrtka trećeg najvećeg europskog turoperatora FTI grupe, podnijela je sudu u Münchenu zahtjev za otvaranje stečajnog postupka, istaknuvši pad rezervacija i probleme s plaćanjem dobavljača.

“Trenutačno radimo punom parom kako bi putovanja koja su već započela završila prema planu. Putovanja koja još nisu započela vjerojatno se od utorka, 4. lipnja, neće moći realizirati odnosno neće se moći realizirati u cijelosti”, poručuju iz tvrtke.

Zahtjevi za otvaranje stečajnog postupka za druge članice grupe navodno će biti podneseni u idućim danima.

Rezervacije su, prema raspoloživim informacijama, u posljednje vrijeme bile znatno slabije no što se očekivalo, a brojni dobavljači inzistirali su na avansnom plaćanju.

“U takvim uvjetima trebalo nam je više likvidnosti koju nismo uspjeli pribaviti prije zatvaranja investitorskog procesa”, objavio je FTI.

Grupu FTI planira za jedan euro preuzeti konzorcij na čelu s američkim financijskim investitorom Certaresom i uložiti 125 milijuna eura svježeg kapitala. Transakciju još moraju odobriti agencije za tržišno natjecanje, prenosi Hina.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će povratak putnika iz inozemstva organizirati i financirati turistički sektor i fond za osiguranje putovanja, dodajući da su po potrebi spremni pružiti konzularnu podršku.

Njemačko ministarstvo gospodarstva izjavio je da je stečaj tragičan, ali da se više ne može pomoći kompaniji. Tijekom pandemije tvrtka je od njemačke vlade dobila ukupno 595 milijuna eura pomoći i njezina budućnost činila se sigurnom, napominje njemačka novinska agencija dpa.

FTI zapošljava 11.000 radnika širom svijeta i nudi putovanja na više od 40 odredišta. U financijskoj godini 2022/2023. zabilježili su prihod od 4,1 milijardu eura.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari