New York najutjecajniji grad na svijetu, Zagreb na 397. mjestu

Kip slobode, Foto: Pixabay/Pexels

New York je najutjecajniji grad na svijetu, prema Global Cities Index izboru koji tradicionalno provodi neovisna tvrtka za ekonomsko savjetovanje Oxford Economics.

Tisuću gradova rangirano je zahvaljujući rezultatima u pet kategorija (Ekonomija, ljudski kapital, kvaliteta života, okoliš i upravljanje), a iza Velike Jabuke smjestili su se London i San Jose.

Prvu “petorku” zaokružili su Tokio i Pariz, dok se u najutjecajnijih deset nalazi čak pet američkih gradova, odnosno tu su još i Seattle, Los Angeles i San Francisco koji su šesti, sedmi i osmi.

Zagreb se našao iza Tirane na ne baš laskavom 397. mjestu, a od gradova s područja bivše Jugoslavije najviše je rangirana Ljubljana na 171. Podgorica je 390., Beograd 415., dok su autori indeksa Sarajevo stavili tek na 477. poziciju.

Pixabay.com
Grad Zagreb, Foto: Pixabay.com

Što se rangiranja po kategorijama tiče, po pitanju ekonomije dominiraju gradovi iz SAD-a koji su na prvih šest pozicija, pri čemu se na vrhu ponovno našao New York, ispred Los Angelesa, San Josea, Seattlea, San Francisca i Dallasa.

Po pitanju ljudskog kapitala, koji pak sačinjavaju podkategorije poput obrazovnih postignuća, broja sveučilišta i rasta stanovništva, čelnu poziciju drži London ispred Tokija i Rijada u Saudijskoj Arabiji.

Kvaliteta života najbolja je u francuskom Grenobleu, australskoj Canberri i Bernu u Švicarskoj, dok je u kategoriji okoliš titulu odnio grad Suva na Fidžiju, a iza njega su brazilska Fortaleza i San Juan u Portoriku.

Zanimljivo, kada je riječ o upravljanju prva tri mjesta drže gradovi s Novog Zelanda, točnije Auckland, Christchurch i Wellington.

28 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari