Na javnom savjetovanju pet programa državne potpore za stočarstvo

Pixabay.com
Farma krava, Foto: Pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede RH uputilo je u javno savjetovanje pet programa državne potpore za sektore stočarstva, vrijedna 25 milijuna eura, a vezano uz  program razvoja sektora mljekarstva do 2030. godine i akcijski plan za provedbu programa razvoja sektora mljekarstva do 2025. godine.

Ovim programima nastojat će poduprijeti povećanje proizvodnje mlijeka, jačanje ekstenzivnog stočarstva, pomoći malim mljekarama u sakupljanju mlijeka, poduprijeti napore i mjere županija u očuvanju i jačanju sektora mljekarstva kao i razvoj i jačanje kapaciteta uzgojnih udruženja u provedbi njihovih programa.

Za provedbu programa potpore za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva osiguran je iznos od 10 milijuna eura.

Cilj tog programa je pružanje financijske pomoći primarnim proizvođačima u sektoru proizvodnje mlijeka kupovinom rasplodnih grla u cilju obnove narušenog proizvodnog potencijala, prenosi Hina. Potporom će se obnoviti proizvodni potencijal sektora proizvodnje kravljeg mlijeka za 20 posto te ovčjeg i kozjeg mlijeka za 30 posto koliko je u razdoblju od 2018. godine narušen. Potpore će biti usmjerene na obiteljska poljoprivredna gospodarstva male i srednje veličine u rangu mikro, malih i srednjih poduzeća koja uzgajaju goveda, ovce i koze radi proizvodnje mlijeka.

Za provedbu programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u razdoblju 2024. – 2026. godine osiguran je iznos od 250 tisuća eura po godini provedbe programa, a sveukupno 750 tisuća eura. Cilj programa je pružanje financijske pomoći jedinicama područne (regionalne) samouprave u provođenju programa pomoći proizvođačima u sektoru mliječnog govedarstva.

Malim mljekarama, kroz program potpore, za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka od 2024.-2026. godine osigurano je ukupno 4,650 milijuna eura, odnosno za svaku godinu provođenja programa po 1,55 milijuna eura. Cilj programa je pružanje financijske pomoći subjektima koji su suočeni s problemima uzrokovanim povećanjem troškova goriva koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja te uzrokuju značajno povećanje troškova sabiranja i transporta sirovog mlijeka od isporučitelja do objekata za preradu.

Za provedbu programa državne potpore za razvoj stočarstva na području krških pašnjaka i parkova prirode osigurano je sedam milijuna eura, a programom potpore za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za razdoblje 2024. – 2026. godine vrijednim  2,4 milijuna eura omogućit će se kontinuirana i vjerodostojna provedba uzgojnih programa uz implementaciju modernih znanstveno potvrđenih selekcijskih metoda ima dvostruki značaj u uzgoju stoke, navode iz Ministarstva.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari