Mjere potpore kineskom gospodarstvu ojačale cijene nafte

pixabay.com
Naftna platforma, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima nakon što je Kina poduzela mjere usmjerene jačanju gospodarskih aktivnosti, no veći rast cijena ograničava očekivanje da bi Fed mogao ponovno podići kamatne stope u SAD-u.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je u odnosu na prethodno zatvaranje za 31 cent, na 84,79 dolara, prenosi Hina. Na američkom je tržištu barel poskupio 46 centi, na 80,29 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1,18 dolara, na 86,89 dolara.

Fokus trgovaca ipak je na “potezima Kine za potporu gospodarstvu, tropskoj oluji Idalia koja kreće prema Floridi i pitanju može li cijena barela u Londonu ponovno dobiti zamah nakon proboja iznad 85 dolara”, rekao je Ole Hansen iz Saxo Bank.

Cijene nafte bi mogle u narednim danima dobiti određenu potporu, s obzirom da je najavljena tropska oluja Idalia, prenosi Hina, a zaljevske oluje i uragani u SAD-u mogu utjecati na nafna tržišta zbog opasnosti od poremećaja rada naftnih postrojenja na pučini i prerade u rafinerijama.

Protekloga tjedna cijene nafte na svjetskim tržištima pale su drugi tjedan zaredom, nakon što je predsjednik središnje američke banke Fed Jerome Powell rekao da će možda morati dodatno povisiti stope kako bi se ohladila još uvijek previsoka inflacija. Više kamatne stope, naime, usporavaju gospodarsku aktivnost, a time i potražnju za naftom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari