JetBlue traži da se KLM-u zabrani pristup zračnoj luci John F. Kennedy

Pixabay.com
JetBlue, Foto: Pixabay.com

JetBlue Airways zatražio je od američkog ministarstva prometa da se nizozemskom KLM-u zabrani pristup newyorškoj zračnoj luci John F. Kennedy zbog plana vlade u Haagu o ograničenju prometa u luci Schipol.

Nizozemska vlada potvrdila je u rujnu da će ograničiti broj letova u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol u idućoj godini kako bi smanjila buku, prenosi Hina.

Broj letova bit će ograničen na 452.500 godišnje, odredila je vlada, spustivši prvotno planirani prag za gotovo 7.000 letova. U odnosu na 2019. godinu trebao bi se smanjiti za 10 posto.

U rujnu američki avioprijevoznik JetBlue potužio se vladi u Washingtonu na Nizozemsku i Europsku uniju, a u utorak je zatražio od ministarstva prometa da KLM-u zabrani pristup njujorškoj zračnoj luci John F. Kennedy.

“Ako se nizozemskoj vladi dozvoli da iz AMS-a (Schipola) de facto izbaci novog prijevoznika JetBlue i ako ministarstvo ne reagira značajnim i razmjernim protumjerama, i druge vlade mogle bi se povesti za (nizozemskim) primjerom”, ustvrdila je američka kompanija.

Planirana ograničenja predstavljaju kršenje sporazuma SAD-a i EU o zračnom transportu, naglašavaju.

Ograničenju broja letova u Schipolu žestoko se protivi nizozemski prijevoznik KLM i druge grupacije u zrakoplovnom sektoru.

Upozorili smo vladu na moguću odmazdu, istaknuo je KLM u utorak.

“To je jako štetno za KLM i ugrožava mrežu koja povezuje Nizozemsku s ostatkom svijeta”, poručili su iz kompanije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari