HNB: Prosjeci kamatnih stopa za kućanstva značajno porasli u godinu dana

financije. hr
Hrvatska narodna banka, Zagreb / Foto: Financije.hr / Lejla Barić

Prosjeci kamatnih stopa na oročene depozite kućanstava u siječnju su značajno viši u usporedbi s njihovim vrijednostima iz istog mjeseca prošle godine te su iznosili 2,25 posto za kratkoročne i 1,62 posto za dugoročne, objavila je Hrvatska narodna banka (HNB). Radi se o porastu od 2,12 i 1,47 posto, za kratki odnosno dugi rok.

“Kamatne stope za najvažnije vrste eurskih kredita odobrenih kućanstvima i nefinancijskim društvima uglavnom pokazuju trend rasta od sredine 2022., s iznimkom kredita odobrenih po kreditnim karticama, kod kojih se nastavlja višegodišnji trend smanjivanja prosjeka kamatnih stopa”, navode iz HNB-a.

Prosjeci kamatnih stopa na oročene depozite nefinancijskih društava u siječnju su iznosili 3,41 posto za kratkoročne i 2,22 posto za dugoročne depozite.

Time je kod kratkoročnih depozita zabilježen rast od 2,12, a kod dugoročnih depozita za 0,91 posto na godišnjoj razini.

“Kod glavnih kategorija kredita odobrenih kućanstvima u siječnju 2024. godine, najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je za nenamjenske i ostale kredite te je iznosio 6,12 posto. Najniži prosjek kamatnih stopa iznosio je 3,64 posto, a odnosio se na stambene kredite, čime se nastavlja trend njegova rasta. Kod kredita na osnovi prekoračenja po transakcijskim računima prosjek kamatnih stopa iznosio je 5,77 posto, dok je kod kredita po kreditnim karticama prosjek kamatnih stopa u istom mjesecu iznosio 4,58 posto”, priopćeno je iz HNB-a.

Kada je riječ o glavnim kategorijama kredita odobrenih nefinancijskim društvima, u siječnju je prosjek kamatnih stopa iznosio 4,99 posto za kratkoročne kredite, a 5,18 posto za dugoročne kredite.

Na tromjesečnoj razini zabilježen je rast od 0,12 postotnih bodova za kratki te pad od 0,24 postotna boda za dugi rok.

8 Odgovora

  1. A jel sad u trendu rast, s nižim kamatnim stopama ili? To vrijedi i za kreditne kartice isto?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari