HAMAG-BICRO ponovno stavlja na raspolaganje financijske instrumente za poduzetnike

pixabay.com
Banka, ilustracija Foto: Pixabay.com

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u srijedu je objavila da ponovno stavlja na raspolaganje financijske instrumente za poduzetnike te će od početka idućeg tjedna krenuti zaprimanje zahtjeva za zajmove, a za jamstva će se poduzetnici moći obratiti partnerskim financijskim institucijama. 

Kako se navodi u priopćenju, HAMAG-BICRO u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova te Ministarstvom poljoprivrede ponovo stavlja na raspolaganje financijske instrumente za poduzetnike, prenosi HINA. 

“Zaprimanje zahtjeva za zajmove kreće u ponedjeljak, 25. ožujka 2024. godine, u 12 sati putem on-line obrasca na službenim internetskim stranicama HAMAG-BICRO-a, dok se za jamstva poduzetnici od istog datuma mogu obratiti partnerskim financijskim institucijama”, najavljuju iz HAMAG-BICRO-a.

Navode kako je za zajmove financirane iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) predviđeno ukupno 50 milijuna eura, dok je za male zajmove financirane iz Programa ruralnog razvoja (PRR) predviđeno 9 milijuna eura. Dodatno, poduzetnicima će biti na raspolaganju jamstveni program PLUS te pojedinačna jamstva u sklopu Programa ruralnog razvoja.

Mali zajmovi za investicije i obrtna sredstva

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj financirat će se dvije vrste zajmova – EFRR Mali zajmovi za investicije te EFRR Mali zajmovi za obrtna sredstva.

Malim zajmovima za investicije kreditirat će se subjekti malog gospodarstva, uz povoljnije uvjete financiranja. Namjena tog zajma je financiranje osnovnih sredstava (materijalna i  nematerijalna imovina) te obrtna sredstva maksimalno do 30 posto iznosa zajma. Maksimalni iznos “Malog zajma za investicije” iznosi 100 tisuća eura, a kamatna stopa je osnovna stopa koja vrijedi za Republiku Hrvatsku na datum zaprimanja zahtjeva umanjena za jedan postotni bod, objašnjavaju iz HAMAG-BICRO-a.

Kako nadalje navode, zajmovi za obrtna sredstva namijenjeni su isključivo za financiranje troškova poput troškova pripreme proizvodnje, sirovina i materijala, troškova zaposlenih, zakupa poslovnog prostora, režijskih troškova, općih troškova i sl. Maksimalni iznos “Malog zajma za obrtna sredstva” je 30 tisuća eura, a kamatna stopa je osnovna stopa koja vrijedi za Republiku Hrvatsku na datum zaprimanja zahtjeva umanjena za 0,5 postotna boda.

Mali zajmovi i jamstva za poljoprivrednike

Zajmovi namijenjeni poljoprivrednicima financiraju se iz Programa za ruralni razvoj, u okviru kojega će poduzetnicima na raspolaganju biti PRR Mali investicijski zajmovi s udjelom za obrtna sredstva do 30 posto. Maksimalni iznos zajma iznosi 50 tisuća eura, a kamatna stopa iznosi od 0,1 posto do 0,25 posto ovisno o razvijenosti ulaganja jedinica lokalne samouprave. Alokacija je formirana iz prikupljenih povrata ranije odobrenih zajmova, navode iz HAMAG-BICRO-a.

Ako subjekti malog gospodarstva budu imali potrebe za većim iznosima za financiranje investicija, moći će aplicirati za Pojedinačno jamstvo za ruralni razvoj u maksimalnom iznosu do 1,3 milijuna eura. Maksimalna stopa jamstva iznosi do 70 posto, a za mlade poljoprivrednike i mljekarski sektor do 80 posto. Minimalno trajanje jamstva iznosi 12 mjeseci, a maksimalno 15 godina, ističe se u priopćenju.

Dodatno, kako se navodi, produžen je postojeći jamstveni program PLUS koji je izmijenjen u dijelu jamstva za investicije (Mjera A) na način da je povećan postotak jamstva za investicije s 50 posto na 80 posto. Najveći iznos jamstva za investicije je dva milijuna eura. U sklopu Mjere B u ponudi su jamstva za obrtna sredstva u maksimalnom iznosu do milijun eura, uz postotak jamstva od 50 posto.

Cilj ovih financijskih instrumenata je povećanje dostupnost zajmova i jamstava subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja, navode iz HAMAG-BICRO-a, uz napomenu da su na njihovim internetskim stranicama dostupni uvjeti programa i popis potrebne dokumentacije za prijavu. 

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari