Grupa Končar planira prihode veće od 960 milijuna eura u 2024.

Pixabay.com
Novac, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Grupa Končar za 2024. godinu planira ukupne prihode u iznosu većem od 960 milijuna eura na temelju postojećeg stanja ugovorenih poslova, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke.

Grupa je, kako se navodi u priopćenju, usvojila Plan poslovanja za 2024. u kojem su tragom dosadašnjih poslovnih rekorda zacrtani daljnji financijski i razvojni iskoraci.

Tako je Nadzorni odbor tvrtke na današnjoj sjednici prihvatio prijedlog Uprave za konsolidirani plan poslovanja Grupe za 2024., kojim su predviđeni ukupni prihodi u iznosu većem od 960 milijuna eura, prenosi Hina.

Plan je, kako se navodi, utemeljen na postojećem stanju ugovorenih poslova, backlogu, koje će prema procjenama do kraja godine dostići iznos od rekordnih 1,4 milijarde eura, a cilj je taj iznos do kraja sljedeće godine podići na 1,6 milijardi eura.

Iz Končara u priopćenju navode kako su intenzivne investicije u projekte dekarbonizacije, obnovljive izvore energije te električnu mobilnost, posebice u zemljama Europske unije, generirale visoku potražnju za elektroenergetskom opremom. U segmentu tračničkih vozila i željezničke infrastrukture također je razvidna veća potražnja za proizvodima i rješenjima kojima se smanjuje štetan utjecaj na klimu.

S obzirom na to da je riječ o poslovnim područjima u kojima se Končar na globalnoj razini dokazao kao relevantan i pouzdan partner, za 2024. je postavljen ambiciozan plan ugovaranja novih poslova. Novougovoreni poslovi planiraju se u iznosu od 1,2 milijarde eura, a stanje ugovorenih poslova, backlog, na kraju planskog razdoblja povećava se za 202 milijuna eura i na kraju 2024. prema zacrtanim ciljevima iznosi 1,6 milijardi eura, istaknuli su iz Končara.

“Tragom uspješno realiziranih kapitalnih projekata i nastavka pozitivnih poslovnih trendova koji su u uvjerljivoj uzlaznoj putanji već treću godinu za redom, Grupa Končar u poslovnu 2024. ulazi s opravdanim optimizmom, očekujući daljnji napredak”, kazao je predsjednik Uprave Gordan Kolak.

I u nadolazećem razdoblju, kako je rekao, ciljevi ostaju isti, a to su rast prihoda, poglavito od izvoza, daljnja ulaganja u proizvodne kapacitete, opremu i razvoj novih proizvoda te ono najvažnije, ulaganja u ljude, cjeloživotno učenje i profesionalni razvoj kao preduvjete za ostvarenje svih zadanih planova.

Iz Končara napominju kako izvoz i dalje dominira u prihodima od prodaje proizvoda i usluga i njegov udio iznosi 67 posto. Najznačajnije tržište i dalje je EU, no daljnji je rast planiran i na svim ostalim tržištima. Kada je riječ o specifičnim tržištima, pojedinačno se po zemljama najznačajniji izvoz planira za Njemačku, Švedsku i Austriju.

Uz povećanje prihoda, povećanje udjela izvoza u prihodima i daljnji rast profitabilnosti, jedan od prioriteta u narednoj godini je nastavak ulaganje u razvoj proizvoda, tehnologija i proizvodnih kapaciteta, kao preduvjet za ostvarivanje postavljenih planova prodaje.

S obzirom na to da u 2023. plan investicija nije u cijelosti ostvaren zbog projekata čija je realizacija usporena, njihova provedba se nastavlja u 2024., naveli su iz Končara.

Prema planu za iduću godinu, kapitalne investicije iznose 62,9 milijuna eura, a usmjerene su na ulaganja u nekretnine te novu opremu i strojeve.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari