Fisker podnio zahtjev za bankrot: Isporučili su manje od 5.000 vozila

Foto: Fisker

Američki proizvođač električnih vozila (EV) Fisker podnio je zahtjev za stečaj, želeći prodati svoju imovinu i restrukturirati dug, nakon što je potrošio velike količine novca za isporuku svojih SUV-ova Ocean u Sjedinjenim Američkim Državama i Europa.

Proizvođači električnih vozila kao što su Proterra, Lordstown i Electric Last Mile Solutions također su bankrotirali u posljednje dvije godine zbog trošenja novčanih rezervi, prepreka u prikupljanju sredstava i izazova u povećanju proizvodnje zbog problema s globalnim opskrbnim lancem. Fiskerovi automobili također su bili pod istragom američkih regulatora.

Iz tvrtke, koju je osnovao automobilski dizajner Henrik Fisker, u veljači su rekli da nisu sigurni da će moći nastaviti poslovanje, a mjesec dana kasnije propao je njihov pokušaj da osiguraju ulaganje od velikog proizvođača automobila.

“Kao i druge tvrtke u industriji električnih vozila, suočili smo se s raznim tržišnim i makroekonomskim preprekama koje su utjecale na našu sposobnost učinkovitog poslovanja. Nakon procjene svih opcija za naše poslovanje, utvrdili smo da je nastavak prodaje naše imovine najbolje rješenje za tvrtku”, rekao je Fisker.

Operativna jedinica tvrtke, Fisker Group Inc, podnijela je zahtjev za bankrot u Delawareu, navodeći procijenjenu imovinu od 466,4 do 932,8 milijuna eura i troškove od 93,2 do 466,4 milijuna eura.

Nakon što Fisker nije uspio dobiti sredstva od velikog proizvođača automobila, za kojeg je Reuters izvijestio da je japanski Nissan, tvrtka je počela istraživati druge ​​mogućnosti.

Pauzirali su proizvodnju, kao i ulaganja u buduće projekte dok ne osiguraju partnerstvo u automobilskoj industriji i rekli da će smanjiti radnu snagu za oko 15 posto.

Fisker je 2023. proizveo više od 10.000 vozila, manje od četvrtine predviđenog, ali je isporučio samo oko 4.700 automobila. Njegovi su automobili i pod regulatornom istragom zbog određenih incidenata.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari