Europske financijske tvrtke pokrenule sustav za mobilno plaćanje

Freepik.com
Mobilno plaćanje, ilustracija, Foto: Freepik.com

Skupina europskih banaka i financijsko-tehnoloških tvrtki objavila je da je trgovcima i potrošačima omogućila mobilno plaćanje sustavom wero, signaliziravši konkurenciju američkim kartičarskim i digitalnim divovima i financijsko-tehnološkim tvrtkama.

“Trgovci koji koriste Computopovu platformu Paygate sada imaju pristup werou”, objavila je Europska inicijativa za plaćanje (EPI).

Sustav je osmišljen po uzoru na švicarski Twint, a obuhvaća 14 europskih banaka, uključujući nizozemske ABN Amro te ING, francuske BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole, Deutsche Bank. Projekt podržavaju i tvrtke za obradu plaćanja Worldline i Nexi koje posluju i u Hrvatskoj.

Cilj je europskim trgovcima i potrošačima omogućiti međusobne novčane transfere i transakcije u maloprodaji digitalnim novčanikom koji bi trebao eliminirati posrednike u plaćanju i smanjiti troškove, prenosi Hina.

EPI želi konkurirati američkim financijskim divovima poput Mastercarda i Vise, te Googleovim i Appleovim aplikacijama i PayPalu, napominje novinska agencija dpa.

“Uz transakcije, vizija za wero obuhvaća i usluge s dodanom vrijednošću, uz potencijalno uključivanje inovativnih opcija kao što su kupi odmah, plati kasnije, koje bi podržale banke, te provjeru digitalnog identiteta (e-ID) i integraciju programa maloprodajnih tvrtki za nagrađivanje lojalnosti”, objavljeno je na internetskoj stranici EPI-ja.

Wero će ojačati europski suverenitet u platnom prometu, ustvrdio je član upravnog odbora Njemačke udruge štedionica (DSGV) i predsjednik nadzornog odbora EPI-ja Joachim Schmalzl. Dodao je da u Europi do sada nismo imali vlastiti zajednički sustav plaćanja.

Čak i etablirani sustavi poput njemačkog Girocarda i francuskog Cartea Bancaira obavljaju prekogranična plaćanja uz podršku kompanija izvan Europe, naglasio je.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari